Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Продават храна и вода на бежанците на спекулативни цени

10 Септември 2015 / 10:09:20  GRReporter
886 прочитания

Зачестилите през последните дни сведения, че жителите на гръцките острови и на региона около гръцко-македонската граница извършват незаконна спекула в ущърб на бежанците принудиха гръцките власти да започнат интензивни проверки.

Екипи на Главния секретариат за търговия и защита на потребителите се очаква да бъдат изпратени незабавно на остров Лесбос, където напливът от новопристигнали бежанци и имигранти е най-голям.

Разследването бе провокирано от доклад на главния одитор на държавната администрация Леандрос Ракиндзис, в който се съдържат сведения за мащабна спекула в регионите, в които пристигат бежанските и имигрантските вълни.

Документът е вътрешноведомствен и съдържанието му не бе разпространено сред медиите. Според информации обаче на Лесбос, Кос и останалите острови, където пристигат лодките, които пренасят бежанците и имигрантите, много жители се възползват от пристигането им.

В изявления пред гръцкия сайт koolnews.gr жител на Лесбос с инициали Е.К. разказва, че някои собственици на заведения и магазини буквално „изстискват” бежанците. „Оборотите, които правят някои от магазините на пристанището са безпрецедентни дори ако ги сравним с най-силните туристически периоди. Например продават малката бутилка минерална вода от половин литър срещу 1,5 евро (средната за Гърция цена е 0,50 евро – б.а.). Някои пък налагат „такса” от 2 евро за половин час зареждане на мобилен телефон”.

Според репортаж на телевизия SKAI в село Идомени, което се намира на границата между Гърция и Македония хлебче с пържени картофи и домат в някои случаи се продава за 3 евро, а ако към това бъде добавено и месо (гирос) цената скача до 5 евро. „Предприемчиви” жители предлагали престой в пригодени да изглеждат като „хотели” складови помещения.

Проверките ще се извършват с участието на местните органи на властта и където бъдат разкрити случаи на спекула ще бъдат наложени глоби.

Същевременно се разглежда вероятността на посочените места да бъде наложен контрол на цените за стоки и услуги от първа необходимост за неопределен период от време.

В същото време бившият министър за миграцията Тасия Христодулопулу за пореден път провокира с твърдението си, че гръцките острови не само не са пострадали от мащабната бежанска вълна, а напротив – дори са спечелили от нея.

В коментар за икономическите последствия от пристигането на десетки хиляди бежанци и имигранти за местните общества, тя посочи: „Островите забогатяха от бежанците. Всички те имат пари и затова отсядат в хотели, пазаруват във всички магазини и правят невероятен оборот. Това включва и незаконните случаи, в които някои им искат пари, за да заредят мобилните си телефони. Защото безсмъртният морален дух винаги намира начин да се възползва”.

Изявленията ѝ предизвикаха истинска буря от иронични коментари, на които тя отговори с твърдението, че е станала жертва на политически тормоз (bullying). Бившият министър издаде съобщение, в което посочи, че „избирателното отделяне на част от интервюто ми за thepressproject целеше единствено и само да поставят жителите на островите в конфронтация със СИРИЗА. Сведенията за незаконно забогатяване в ущърб на бежанците се отнася само до спекулантите. Те се появиха многократно под формата на новини в медиите и със сигурност не засягат по-голямата част от жителите на островите”. 

Категории: Общество бежанци и имигранти спекула гръцки острови Лесбос гръцко-македонска граница
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus