Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Противоречията от общото ни историческо минало не са повод за противопоставяне между българи и гърци

09 Ноември 2015 / 14:11:06  GRReporter
702 прочитания

Историческите събития на Балканите винаги са били повод да се делим и противопоставяме едни на други.  В завършилата ни анкета ви попитахме: „Кой според вас е най-спорният и драматичен момент от общото историческо минало на България и Гърция?” Темата периодично разпалва разгорещени спорове, чийто край изглежда не се вижда. С радост откриваме, че голямата част от нашите читатели, отговорили на поставения въпрос, са на мнение, че събитията от общото ни минало принадлежат на историческата наука, а проблемите на настоящето и изграждането на общо бъдеще са много по-важни.

Процентът на читателите от българската страница на сайта ни, които са отговорили, че историческите събития принадлежат на миналото, a България и Гърция вече живеят в 21-ви век, е най-малък в сравнение с другите ни езикови страници. Самият факт, че тази група оформя мнозинство в анкетата, е изключително положителен знак и 54% вот за посочения отговор е изключително добър резултат. За 29% от читателите ни, асимилацията на българското население в Северна Гърция по време на Балканските войни е най-драматичния момент от общото ни историческо минало.  По 8% се падат на следните две събития, които участниците в анкетата са предпочели като най-драматични. Първото е свързано с ослепяването на Самуиловите войници от Василий Българоубиец, а второто - с българската окупация на Северна Гърция по време на Втората световна война. Националността на Светите братя Кирил и Методий е събрала само 1% от читателския вот.

57% от читателите на англоезичната страница на GRReporter са предпочели да застанат зад тезата, че двата съседски народа живеят в 21-ви век и е редно да затворят страниците, свързани с миналото, като източник на неразбирателство, конфликти и противопоставяне. На второ място, с 22% от вота, отново се нарежда асимилацията на българското население в Северна Гърция по време на Балканските войни. 17% се падат на българската окупация на Северна Гърция по време на Втората световна война. За 4% от читателите ни на английската ни страница, ослепяването на Самуиловите войници от Василий Българоубиец е най-драматичното историческо събитие в българо-гръцката история. Националността на Светите братя Кирил и Методий не е нещо, което да предизвиква спорове и драматизъм, според читателския вот, тъй като отговорът не е събрал нито един глас.

Най-голям процент от читателите на гръкоезичната страница на GRReporter са предпочели да застанат зад тезата, че българите и гърците живеят в 21-ви век, а драматичните исторически събитията принадлежат на миналото. Те съставляват 67% от читателския вот. За 17%, българската окупация на Северна Гърция по време на Втората световна е най-драматичното историческо събитие. 13% пък са гласували за асимилацията на българското население в Северна Гърция по време на Балканските войни. 4% националността на Светите братя Кирил и Методий за особено драматичен исторически проблем. Нито един читател на тази езикова страница не е дал своя глас за ослепяването на Самуиловите войници от Василий Българоубиец.

Основният извод, който искаме да извадим от резултатите от анкетата е, че по-голямата част от читателите на GRReporter са се помирили с драматичните събития от общата ни история и гледат в съвремието. Факт, който е радващ, предвид степента на неприемане и омраза, на която сме свикнали в междусъседските ни отношения. Все повече хора откриват колко много си приличаме на Балканите като манталитет и колко изкуствени са границите, разделенията и предразсъдъците в нас.

В най-новата ни анкета се връщаме на политическа тема и ви питаме: Преговорите с кредиторите буксуват, кога според вас ще падне правителството на Алексис Ципрас?

Не забравяйте да аргументирате вашия вот в коментарите под анкетата.

 

 

 

Категории: Резултати Анкета драматично събитие история Българи Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus