Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ракът на гърдата – водеща причина за смъртността сред гъркините

09 Май 2015 / 14:05:53  GRReporter
1059 прочитания

Преди две години светът беше разтърсен от разкритието на американската актриса Анджелина Джоли за двойната мастектомия, на която се е подложила, за да отстрани опасността от рак на гърдата. Своя проблем сподели неотдавна и съпругата на актьора Том Хнак – Рита Уилсън, която също се подложи на двойна мастектомия. Същото са направили много други жени, известни и неизвестни, които не се страхуват да говорят по темата. Смятат, и  то с право, че по този начин се показва значението на профилактичните прегледи.

Ракът на гърдата е най-разпространената форма на болестта сред жените. Повече от 1,6 милиона жени годишно се диагностицират с тази болест в света. В Европа броят им е повече от 450 000 и около 140 000 умират.

Над 2000 годишно са жертвите на болестта в Гърция

В Гърция ракът на гърдата е главната причина за смърт, предизвикана от раково заболяване. Повече от 4900 жени се разболяват годишно, а повече от 2000 от тях губят битката.

Според данни на патоанатомични лаборатории за туморните заболявания за 2011 случаите на рак на гърдата са 6 454. 27%-28% от тези жени са на възраст под 50% години, а 45%  от диагностицираните жени пристъпват към мастектомия.

Специалистите подчертават, че ако ракът на гърдата се диагностицира навреме и се започне веднага лечение, прогнозата е много добра. Но дори в случаи на метастази, ракът на гърдата се повлиява от лечение  и  животът на заболелите може да бъде продължен с над 5 години.

HER2-положителен рак на гърдата

Една от 5 диагностицирани с рак на гърдата жени има рак от типа HER2-положителен, който е особено агресивен.

Рак на шийката на матката

С повече от 530 000 нови случаи в света годишно, ракът на шийката на матката е третата най-разпространена форма на рак сред жените след рака на гърдата (22,9%) и на дебелото (9,4%).

Навременното диагностициране има решаваща роля в борбата с болестта, тъй като по-малко от 1/5 от диагностицираните жени в IV стадий на заболяването има вероятност да преживеят повече от 5 години.

Рак на яйчниците

Ракът на яйчниците е четвъртата най-честа форма на рак при жените в Европа. В Гърция има над 900 случаи всяка година, повече от 500 жени умират. В Европа повече от 70 000 жени на година са диагностицирани с болестта и около 45 000 губят битката с болестта.

През последните 4 години терапията на болестта се промени, с прилагането на нови видове лечение, а това води до промяна на продължителността на живота на пациенти с напреднал рак на яйчниците.

 

 

 

Категории: рак на гърдата мастектомия профилактика смъртност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus