Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рилският манастир през зимата

23 Януари 2015 / 12:01:03  

През вековете манастирът е бил разрушаван и реставриран множество пъти, като по време на българското Възраждане през 19-ти век придобива сегашният си облик.



Един от най-популярните символи на България е Рилският манастир, който се намира из дебрите на Рила планина. Манастирът е основан през първата половина на X век от първия български отшелник свети Йоан Рилски, който се установява по това време в района и отдава живота си изцяло на постенето, молитвите и усамотението. През различните епохи Рилският манастир е бил духовният, просветен и културен център на България. По време на Византийското владичество в България, основаното от Йоан Рилски монашеско братство превръща манастира в опора на българското съзнание, а след възстановяването на Второто българско царство мощите на светеца се превръщат в най-важната светиня за българския народ. В момента Рилският манастир се ползва с монашески статут и е автономен в рамките на Българската православна църква. Тук се пазят и някои от най-старите и най-ценни творби на българското духовенство, като посетителите може да видят част от тях в музея към манастира.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus