Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сирийски момичета плували 3 часа, за да достигнат до Лесбос

10 Ноември 2015 / 17:11:54  GRReporter
882 прочитания

Това е невероятната история на две сестри от Сирия, които благодарение на своя талант успели да сбъднат мечтата си и да живеят вече в безопасност в Берлин. Едновременно с това обаче историята им разкрива още нещо – драмата на бежанците, които сред опасности и експлоатация се опитват да избягат от една война и от една разрушена страна и да изградят живота си отначало.

Преди два месеца 20-годишната Сара и 17-годишната Гисра били точно в такова положение, когато били принудени да скочат в морето от надуваема лодка, която се пълнела с вода, за да стигнат до Гърция.

Заради сблъсъците в родината им, семейството им започнало да се мести в търсене на повече сигурност, като винаги се опитвало да осигури възможност за момичетата да продължат да плуват, тъй като били едни от най-добрите плувкини в страната си.

Гисра Мардини и сестра ѝ Сара

«Бяхме 40 или 50 плувци в Сирия, а сега са може би 10 или 7», казва Сара пред агенция „Асошиейтед Прес”. «Искаме да имаме бъдеще. Аз искам да отида в колеж. Искам, както и сестра ми, да стана плувкиня от световен мащаб. Ако бяхме останали там обаче, нямаше да успеем, защото положението в Сирия никак не е добро», добавя тя.

Пътешествието за двете сестри е дълго. От Дамаск в началото на август те се озовават в Ливан, а от там в Турция, където се принуждават да платят на каналджии, за да стигнат до Гърция.

Както обясняват двете момичета, първият им опит бил осуетен от турската брегова охрана, която ги върнала обратно. При втория опит обаче, лодката, пълна с бежанци, някои от които не можели да плуват, започнала да се пълни с вода. Вечерта настъпвала, а вятърът се усилвал, и двете сестри установили, че нищо не помагало, дори това, че се принудили да изхвърлят нещата си в морето. Тогава те скочили във водата заедно с още няколко човека, за да може лодката да плува по-лесно.

«Не се страхувах, че ще умра, тъй като знаех, че каквото и да стане можех да доплувам до острова. Проблемът обаче беше в това, че заедно с мен бяха още 20 души. В Сирия бях работила като спасител и нямаше да си простя никога, ако някой от тези хора беше пострадал», казва Сара. Двете сестри прекарали три часа, вкопчени във въжетата на лодката, докато накрая стигнали до остров Лесбос. После успели да стигнат до Австрия, а от там да се прехвърлят в Германия, където един плувен клуб ги посрещнал с радост.

Гисра Мардини позира в басейна, в който тренира в Берлин

«Може би когато науча немски, ще започна училище. Искам да стана пилот», казва 17-годишната Гисра. Междувременно сестра ѝ се бори с бюрокрацията, за да се прехвърли и цялото им семейство в Германия.

 

 

Категории: Сирия бежанци плувкини остров Лесбос история
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus