Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА срещу СИРИЗА на първата общогръцка стачка срещу третия меморандум

11 Ноември 2015 / 16:11:06  GRReporter
881 прочитания

През следващите 24 часа Гърция ще е скована от първата общогръцка стачка, която обявиха синдикатите на работещите в държавния и частния сектор АДЕДИ и ГСЕЕ срещу новите бюджетни мерки, които парламентът прие в изпълнение на ангажиментите по третата спасителна програма.

Така служителите в държавния сектор в цялата страна, заедно с работещите в общините ще стачкуват през целия ден на 12 ноември. Синдикатът приканва всички да участват в голямото протестно шествие, което организира заедно със синдиката на работещите в частния сектор от 11:00 на площад Клавтмонос в центъра на Атина и Работническите центрове по места.

Поради участието на служителите на държавните железници ОСЕ в стачката още тази вечер няма да се извърши пътуването на влакове по маршрута Атина – Солун, Солун – Едеса – Флорина - Солун, Пирея – Атина – Афиднес – Халкида – Атина – Пирея, Александруполис – Дикеа – Александруполис и Лариса – Волос- Лариса. Утре движението по железопътната мрежа няма да се извършва с изключение на вечерните влакове по маршрута Атина – Солун и Солун – Атина. В петък няма да има влакове по линиите Флорина – Солун и Дикеа – Александруполис.

Трафикът по улиците в центъра на Атина и около него се очаква да бъде особено тежък, тъй като синдикатът на работещите в атинското метро обяви, че движението по мрежата ще спре в продължение на 24 часа. Желаещите да пътуват с градския транспорт ще могат да се придвижат само с автобуси само между 09:00 и 21:00 часа. Електричката, която свързва Пирея със северното атинско предградие Кифисия и трамваите ще се движат между 10:00 и 16:00 часа.

В резултат на решението на Федерацията на пристанищните работници да участват в стачката от полунощ тази вечер до същия час в четвъртък няма да се извършват никакви пътувания на кораби от и към всички гръцки пристанища.

По решение на Федерацията на дружествата на работещите в Гражданската авиация се прекъсват всички самолетни полети от 00:01 до 24:00 на 12 ноември.

В 24-часовата стачка ще участват също персоналът на държавните болници, адвокатите, служителите на музеите и археологичните обекти. Журналистите и останалите служители в медиите  също ще стачкуват от 06:00 в четвъртък до 06:00 часа в петък с изключение на онези от тях, които ще отразят стачните митинги и шествия.

Както всеки път, синдикатът на Комунистическата партия на Гърция ПАМЕ ще проведе отделен митинг на площад Омония от 12:00 часа.

Особен интерес и поредица от реакции предизвика призивът на отдел „Работническа политика” на СИРИЗА към работещите, безработните, пенсионерите и младежите да участват масово в обявената от двата основни синдиката стачка.

От страна на управляващата партия се посочва, че „днес, в хода на преговорите, исканията на работещите и работническата мобилизация изобщо придобиват особено критичен характер, който трябва да бъде насочен срещу неолибералните политики и изнудването от страна на икономическите и политическите центрове в и извън Гърция”.

От СИРИЗА допълват, че „борбата срещу противопоставящите се на народа крайни неолиберални политики продължава още по-интензивно. Настояваме за спазване на фундаменталното ни право на работа, ефективно възстановяване на колективните трудови договори, запазване на социалния и преразпределителен характер на осигуряването, защита на жилищата на домакинствата, задоволителни заплати и пенсии, здравеопазване и образование за всички”. 

Категории: Общество общо гръцка стачка трети меморандум СИРИЗА синдикати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus