Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Следколедни салати

27 Декември 2014 / 11:12:32  GRReporter
2582 прочитания

Колкото и да сме дисциплирани в храненето, трапезата на Бъдни вечер и Коледа предлага достатъчно изкушения, на които е трудно да устоим. Затова в дните след Коледа е препоръчително да възстановим здравословните навици и да се поглезим с много зеленчуци и плодове. Ето няколко предложения  от нас за вкусни и здравословни салати.

Салата със спанак, нар, сирене „фета” и орехи

Тази салата е богата на желязо заради спанака, на витамин С заради нара, който придава и коледна окраска, на протеини от сиренето и на омега-3 мастни киселини от орехите. Затова тя  е и вкусна, и здравословна.

Необходими продукти:

1 нар

280 грама спанак

1/4 глава лук

половин кафена чаша орехи

половин кафена чаша настъргано сирене

1/4 кафена чаша пшенични кълнове

Срежете нара и извадете зърната (за да ви е по-лесно- докато вадите зърната го потопете в купа с вода). Наредете в една купа спанака, нарязания лук, орехите и кълновете. Накрая добавете нара и малко балсамико и разбъркайте. А ако  прибавите и малко пиле или сьомга- ще имате разкошно основно ястие.

Салата с броколи и тортелини

Броколите са изключителен източник на витамин С и укрепват имунитета ни, а тортелините придават един по-„игрив” вкус на салатата. Те добавят въглехидрати.

Необходими продукти:

3 нарязани на дребно резена нетлъсто пуешко месо

500 грама тортелини с пълнеж от сирене

3 глави броколи

1 кафена чаша стафиди

1 глава червен лук, нарязан на дребно

1 кафена чаша слънчогледови семки

1 супена лъжица майонеза лайт

2 чаени лъжички ябълков оцет

Сварете тортелините за 8-10 минути, отцедете ги  и ги залейте със студена вода. В една купичка смесете майонезата с оцета и пригответе сос, в който по желание можете да добавите малко сол и лимон. След това смесете всички продукти в купа за салата и ги разбъркайте с майонезения сос.

 

Гореща салата с брюкселско зеле и червени боровинки

Брюкселското зеле е богато на растителни фибри, антиоксиданти и витамини и са необходима добавка към трапезата ви. Боровинките  са богати на антиоксиданти и се борят със свободните радикали, които ще ви атакуват по празниците.

Необходими продукти:

450 грама брюкселско зеле, изчистено и нарязано на четвъртинки

малко мед

2 супени лъжици зехтин

сол и пипер

1 кафена чаша лешници, нарязани на дребно

3 резена нетлъсто пуешко месо

2 супени лъжици пресен розмарин

1 кафена чаша  сушени боровинки

Категории: празници здравословни салати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus