Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съмнения за холера у холандски турист

02 Октомври 2015 / 13:10:52  GRReporter
710 прочитания

Холандски турист бе приет в частната болница „Игия” в Атина, поради съмнения, че е засегнат от „забравена” инфекциозна болест, съобщи електронното издание vima.gr.

Според лекарския екип първоначално 79-годишният мъж имал симптоми на тежка диария, но много бързо състоянието му се влошило значително. Сега те проучват вероятността той да е засегнат от атипичен холерен вибрион.

Източници твърдят, че холандецът и съпругата му се намирали на почивка на остров Кос, когато се появили първите симптоми. В началото той бил приет в местната болница, но в сряда бил транспортиран в атинската болница, където е интубиран. Взетите от него проби са изпратени за изследване в специализирана лаборатория в Лариса. Целта е да се установи дали е засегнат от холерен вибрион или от някой съседен на него вид. Резултатите се очакват в началото на следващата седмица.

След разпространението на случая сред гръцки медии, от болница „Игия” бе издадено официално съобщение, в което се посочва, че туристът е бил транспортиран от Кос с частен самолет през следобедните часове на 27 септември. „От първия момент пациентът е настанен в специализирано помещение на интензивното отделение на болницата, където са взети всички необходими и специализирани мерки за сигурност. Пациентът приема медикаменти според директивите на Международната здравна организация и по стандартите на организацията Joint Commission International.

За случая бе сигнализиран Центърът за контрол и превенция на инфекциозните заболявания и необходимите проби бяха изпратени за анализ в Централната здравна лаборатория. В очакване сме на крайните резултати”.

Днес в Кос е изпратен експертен екип, чиято задача е да установи дали на острова има и други случаи на зараза. Паралелно с това се разследват и списъците на спътниците му по маршрута до Гърция.

Категории: Общество съмнения за холера холандски турист остров Кос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus