Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Суперхраните на 2016

09 Януари 2016 / 18:01:30  GRReporter
725 прочитания

Всички знаем колко са полезни суперхраните за здравето ни и че колкото по-голямо е разнообразието от тях в менюто ни, толкова повече са ползите. Кои обаче са суперхраните на новата година?

От водорасли и семена до плодове и зеленчуци, суперхраните са често обсъждана тема през последните години. Всички диетолози говорят за тях и ги препоръчват.

Помнете, обаче, че не е необходимо да ги консумирате ежедневно и непрестанно. Трикът е да се съобразите с това, което тялото ви изисква, нещо, което може да се променя с месеца и сезона. Според това как се чувствате, ще разберете дали те са полезни за вас и кога можете да си починете от тях.

 Електронното издание www.clickatlife.gr ви предлага 6 от суперхраните на новата година.

Спирулина

Вкусът й напомня на... езеро. В действителност е цианобактерия, тоест синьо-зелено микроводорасло. Изключителен източник е на желязо, затова е идеална за жените, които губят много кръв по време на цикъл и им липсват желязо и феритин. Спирулината има и високо съдържание на калций, което надминава 20 пъти онова при млякото. Накрая, водораслото е добър източник на протеини и се препоръчва особено на веганите. Можете да я добавите в смутито си, в салата или ястие, ако я намерите под формата люспи.

Кефир

Храните, които са претърпели ферментация – като киселото зеле и кефира, в последно време са много популярни и се смята, че са чудотворни за хората със стомашни проблеми. Пробиотичните им свойства гарантират, че чревната система ще е здрава, богата на необходимите добри бактерии, а не на лошите, идващи от консумацията на захар и обработени храни и водещи до синдрома на раздразнителните черва. Кефирът привлече интереса на специалистите преди няколко години, а през 2016 изглежда ще е на върха. Това е млечен продукт, животинско мляко, ферментирало от зърна кефир. Напомня на нещо средно между прясно и кисело мляко, вкусът му е кисел, прилича на айрян. Можете да го съчетаете с какао, банани или бадемово масло и да си приготвите тонизиращо и вкусно смути.

Какао

Напомня на любимия ни горещ шоколад, но дойде време на това объркване да се сложи край. Какаото е суров, непреработен шоколад, без мляко и захар. Идеално е за моментите, когато ви се хапва малко шоколад, както и за смутита със зеленчуци, тъй като вкусът му преобладава над техния. Има високо съдържание на магнезий, метал, който има антистресови свойства, и затова е добро решение в случаите на безпокойство и безсъние. А ако всичко това не ви е достатъчно – какаото помага за намаляването и баланса на артериалното налягане и съдържа анандамид, който повишава настроението.

Баобаб

Повечето го познават от „Малкия принц”. Тук обаче става дума за плодовете на това африканско дърво, които са суперполезни. Имат много високо съдържание на витамин С, което ги прави идеални за имунната система в борбата й срещу грипа. Фибрите поддържат енергията на организма, помагат на храносмилането и имат засищащ ефект. Полезните качества на баобаба обаче не спират дотук. Плодовете съдържат повече калций от спанака, богати са на антиоксиданти и полифеноли и имат силни противовъзпалителни свойства. Вкусът му напомня на нещо средно между ананас и пъпеш.

Хлорела

Това също е зелено водорасло, подобно на спирулината. Хлорелата е известна с детоксикиращите си свойства, тъй като успява да отдели нежеланите метали, които консумираме с храната. Освен това, представлява естествено лекарство срещу запек. Помага срещу затлъстяването, диабета и сърдечните болести, подсилва имунната система.

Келп

Това морско водорасло е изключително хранително и богато на витамини. Затова печели все повече популярност сред суперхраните. Има много високо съдържание на йод, който е необходим за естественото функциониране на щитовидната жлеза и хипофизата, отговарящи за регулирането на метаболизма. Има и диуретични свойства и помага на онези, чиито организъм задържа течности. Ще го намерите в японските ресторанти и суши баровете, както и в магазините с биопродукти. Продава се и под формата на прах и можете да го добавите в супи и смутита.

 

Категории: суперхрани водорасли келп спирулина хлорела какао баобаб кефир
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus