Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Трябва да се намери решение на бизнеса с незаконните осиновявания

13 Май 2015 / 13:05:40  GRReporter
701 прочитания

Незаконните осиновявания на български деца в Гърция процъфтяват от години. Докато в основата им лежат човешко нещастие и желанието на бездетни двойки да се грижат за дете, то в останалата си част това е бизнес, от който се облагодетелстват хора със закърнели морални ценности. В полезрението на обществото влизат твърде малко случаи, които да активират обществената съвест. В тази връзка ви попитахме: Защо според вас процъфтяват незаконните осиновявания на български деца в Гърция? В зависимост от езиковата страница и типа читатели, отговорите отново са разнородни и дават повод за размисъл.

На българската страница на GRReporter, 52% от далите своя вот читатели са на мнение, че в комбината са замесени адвокати, лекари, хора от властта и затова няма кой да се противопостави на трафика с деца. За съжаление и тук виждаме типичното българско примирение, допълнено от липса на доверие в отговорните институции. На второ място се нарежда отговорът, според който, щом в  България има предлагане, а в Гърция търсене на деца, незаконните осиновявания ще продължат. 24% от читателите са подкрепили със своя глас този отговор. 13% отиват за твърдението, че процесът не може да бъде спрян, затова властите трябва да намерят начин да го контролират. 12% от читателите ни намират като причина за незаконните осиновявания мизерията, в която живеят ромите в България и която ги принуждава да продават децата си.

Читателите на английската страница на сайта ни виждат нещата по друг начин. 43% от тях са на мнение, че щом има предлагане и търсене, то незаконните осиновявания ще продължат. 22%  от далите своя вот смятат, че процесът не може да бъде спрян, затова е по-добре да бъде контролиран. 19% отчитат участие на различни групи, които притежават достъп до властови лостове, подплатени с финансови възможности, затова и няма как явлението да бъде прекратено. За 16% от участниците в анкетата, мизерията сред ромите е причината за незаконните осиновявания.

Вотът се променя в отговорите на анкетата от гръцката ни страница. 44% от анкетираните читатели смятат, че в основата на целия процес стоят адвокати, лекари и представители на властта. 25% подкрепят тезата, че явлението няма как да бъде ограничено, затова трябва да бъде контролирано. 19% от читателите обвиняват мизерията, при която живеят ромите, като причина за незаконните осиновявания. 13% отчитат факта, че щом има предлагане в България и търсене в Гърция, то търговията с деца ще продължи.

В заключение можем да обобщим, че българските и гръцките ни читатели сочат като основна  причина за незаконните осиновявания недобросъвестните действия на адвокати, лекари и представители на властта, които пряко участват и ръководят процеса. Англоговорящите ни читатели по-скоро виждат причините в търсенето на деца за осиновяване в Гърция и предлагането за осиновяване на деца от бедни семейства в България. Виждаме, че не малка част от читателите и на трите езикови страници желаят процесът да бъде легализиран и контролиран, след като не може да бъде спрян.

Новата ни анкета е свързана с убийството на 4-годишната Ани, което разтърси цяла Гърция и предизвика силна реакция в България, Балканите и Европа. Поради големия медиен интерес, ние ви питаме: Одобрявате ли начина, по който медиите отразяват случая с изчезването на 4-годишната Ани Борисова? Не забравяйте да обосновете своя отговор в коментарите под анкетата.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus