Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Уединение и уют в Картала

19 Януари 2015 / 13:01:42  GRReporter
3914 прочитания

Полина Спартянова
    Много често почивката в българската планина изглежда скъпа и недостъпна, но в страната се намират и по-малки курорти, които предлагат добри условия на приемвливи цени за феновете на планинския туризъм.
    Във високопланинското дефиле на Рила и в подножието на Мечи връх се намира местността „Картала”, върху чиято територия е разположен един от малкото уединени ски центрове в България. Ски парк „Картала” се намира на 27 километра източно от град Благоевград и до него се стига с кола по асфалтиран и добре поддържан път. Курортът се състои от няколко къщи за гости и бунгала, които предлагат по-голяма самостоятелност на своите посетители, уютната хижа „Бодрост” и малкия хотел „Картала”, в чиято сграда се помещава началната станция на единствения кабинков лифт.
    На разположение на посетителите са  ски писти с разнообразен терен и обща дължина от 5 километра, като те задоволяват изискванията на скиори и сноубордисти от ниво начинаещи до най-напреднали. През зимния сезон на 2014/2015  цената на лифт картите в курорта за един ден през седмицата е 25 лева за възрастни и 20 лева за деца, като обикновено през делничните дни има по-малко хора на пистите. Но през уикенда и почивните дни ценоразписът е различен: целодневната карта за възрастни струва 31 лева, а за деца – 23 лева. Въпреки това цената за използване на съоръженията на „Картала” остава приемлива, тъй като в по-големите ски курорти като Банско, Боровец и Пампорово еднодневната лифт карта е почти два пъти по-скъпа ( 55 лева ), но не винаги в тази цена влиза целия капацитет от писти и лифтове на ски центровете.
    Планинският курорт „Картала” предлага няколко писти целогодишно на своите клиенти, като основната е с дължина 4 500 метра и може да се определи като средно трудна, или „червена”. До нея се стига с шестместния кабинков лифт, чиято начална станция тръгва от третия етаж на хотел "Картала". Горната станция на лифта, от където започва самата писта, се намира на билото на планината, от където се разкрива изключителна панорамна гледка към Пирин и Рила. Тук надморската височина е 2 350 метра и освен да се наслади на красивата панорама, туристът може да поеме и по други туристически маршрути, които да го отведат до хижа „Македония” или резервата „Парангалица”. За любителите на екстремните ски и сноуборд преживявания теренът предлага алтернативни и най-разнообразни маршрути за свободно спускане, но за тази цел трябва да имат опит в тази сфера и да са подходящо екипирани.
  

Категории: Картала планински курорт ски ваканция в България Банско Рила Пирин Пампорово зимни пътешествия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus