Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Увеличават се грипните заболявания в Гърция

07 Януари 2015 / 13:01:16  GRReporter
1175 прочитания

Здравните власти в страната предупреждават за мутация на грипния вирус. Половината от вече ваксинираните граждани не са защитени, тъй като един от основните вирусни щамове -Α (Η3Ν2)- се съдържа във ваксината, но е претърпял мутация и не може да бъде неутрализиран. Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC) е уведомил за мутацията гръцкия Център за контрол и превенция на заболяванията и гръцките специалисти по инфекциозни заболявания са в състояние на повишена готовност.

Те призовават гражданите да не избягват ваксинирането, тъй като противогрипната ваксина продължава да противодейства на типовете грипен вирус Α (Η1Ν1) и Β. Едновременно с това специалистите препоръчват на уязвимите групи от населението да не се излагат на вируса, а гражданите като цяло да не го разпространяват, ако установят, че са болни. Както отбелязва директорът на Центъра Теодорос Пападимитриу, „за съжаление мнозина от заболелите продължават да ходят на работа и така разпространяват вируса сред колегите си”.

Обстановката като цяло не е благоприятна. До края на 2014 лабораторно изолираните грипни щамове в Гърция се отнасяха до спорния щам Α (Η3Ν2), въпреки че през последните години и в страната и в международен план преобладаваше известният пандемичен вирус Α (Η1Ν1). В Гърция вече са регистрирани четири сериозни случая със заболели от грип, два от които завършили със смърт.

Гръцкият лекарски съюз също алармира за опасността от грип. Позовавайки се на епидемиологични данни от ECDC, ръководството на лекарския съюз посочва, че случаите на грип са се увеличили с 10% в сравнение с предишните седмици.

Според Европейската система за наблюдение на заболеваемостта, нивото на заболеваемост от грип в европейските страни се е увеличило от 9% на 13% само за една седмица. В Гърция процентът е над 10 на сто, т.е. един от всеки десет болни, посещаващи лекарския кабинет, има грипоподобни симптоми.

Специалистите от ECDC подчертават рисковете и от един щам на грипния вирус, който дори не е включен във ваксината. Става въпрос за вируса Α (Η5Ν1), който е смъртоносен в 60% от случаите, но се появява спорадично предимно в Африка и Азия.

Засега в Гърция няма потвърдени случаи на заболели. От Гръцкия лекарски съюз подчертават, че е необходимо много внимание, тъй като няма никакъв отчет и никакъв контрол върху заразните болести, които евентуално носят нелегалните имигранти, пристигащи непрекъснато в Гърция от тези страни.

От Съюза призовават всички лекари и здравни институции да бъдат нащрек. Специалистите смятат, че противогрипната ваксина е много важна за рисковите групи от населението и напомнят, че за да осигури ваксината пълна защита са необходими три седмици.

Предаване, профилактика и периоди на обостряне

Епидемиолозите от гръцкия Център за контрол и превенция на заболяванията също отбелязват повишената заболеваемост от грип в страната. Продължителното наблюдение на болестта показва, че нейната активност се повишава през януари, като достига своя връх през месеците февруари и март. Миналата година епидемичната вълна започна малко по-рано (от 25 декември) и достигна своя връх в началото на март.

Грипът се предава когато болен човек киха, кашля или говори, разпръсквайки вируса във въздуха под формата на много малки, невидими капчици. Грипните вируси се предават също така чрез допир, когато човек докосва с ръце заразени предмети и повърхности, а след това пипа очите, носа или устата си.

Фактори като студеното време и струпването на много хора на едно място в затворени пространства подпомагат предаването на вируса. За да избегнем разпространяването на вируса, трябва да покриваме устата и носа си с кърпичка, когато кашляме или кихаме, и да мием често ръцете си.

Симптоми

Симптомите на грипа обикновено започват внезапно и включват висока температура, болки в мускулите и ставите, главоболие, изтощение, хрема, болки в гърлото, кашлица (обикновено суха). При децата може да се забележат гастроентеритни симптоми, като гадене, повръщане, диария, докато при възрастните тези симптоми са редки.

При всеки грипен период циркулират щамове на вируса, които малко се различават от щамовете в предишния грипен период. Поради тази причина съставът на ваксината се променя всяка година. Дори и в случаите обаче, когато съставът на ваксината е един и същ като този от предишния период, ваксинирането трябва да се повтори, тъй като имунитетът отслабва след 6 месеца.

 

 

Категории: грипни заболявания увеличение щамове мутация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus