Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В Пирея - стъпка по стъпка

19 Декември 2014 / 14:12:04  GRReporter
3713 прочитания

Симона Пеева
    Един от най-завладяващите с историята и красотата си градове в Гърция, това е Пирея. Един съвременен град, успял да съхрани оригиналността и историята си, който привлича както туристи, така и самите атински жители. Извор на незабравими моменти и специални спомени, един единствен и автентичен, са част от определенията за Пирея.
    Поради тази причина, той заслужи своя собствена рекламна кампания, която ще привлече още повече посетители и ще помогне за местното икономическо развитие. ”Пирея е първото нещо, което туристите виждат, когато слязат от круизните си кораби. Трябва да ги накараме да останат тук поне два, три часа. И затова трябва да знаят кои места могат да посетят, още преди да пристигнат тук”, заяви Янис Моралис, кмет на община Пирея.
    „Дестинация Пирея” използва новите електронни технологии и е една напълно безплатна услуга, от която може да се възползва всеки желаещ. Вече се раздава книгата, в която подробно са описани, на гръцки и английски език, местата, които всеки трябва да посети, когато се намира в Пирея, работят приложенията за телефони и таблети, чрез които дори без интернет можем да изберем мястото, което ще посетим, както и най-новата програма „Увеличи реалността”, чрез която правиш снимка на мястото, където се намираш и автоматично изскачат резултати с най-интерестните и забележителни места, които се намират в близост до теб.  Тази услуга може да се намери и на уебсайта www.destinationpiraeus.com и е спонсорирана от собственика на футболен клуб „Олимпиакос” и обществен съветник в община Пирея, Вангелис Маринакис, който покрива всички разходи на рекламната кампания, а сега я предава в ръцете на градската управа на Пирея.
    А сега, ето част от туристическите забележителности, които не са за пропускане:
    Пирейският полуостров, който се намира източно от централното пристанище. С гледка към морето, това е една от най-оживените и известни области, любимо място за разпускане на посетителите. Трите залива на този полуостров са Скафаки, Байкуци и Афродита. Ако се разходите по крайбрежието ще намерите ресторанти, кафенета и барове, а ако изберете по-късен час за разходка, ще имате възможността да се полюбувате на уникалния залез.
    Крайбрежието Зеа (Пашалимани), чието име се дължи на факта, че по време на турското робство, пашите, които живеели в Атина, слизали да се къпят на това място, заедно с харемите си. Това е второто по големина от трите пристанища в Пирея. Тук, също ще намерите много кафенета и ресторанти със страхотна панорамна гледка. В едно от старите кафенета „Кивелия”, което вече не съществува, се основава като асоциация легендарният футболен клуб „Олимпиакос”.
    Стените и портите на древния град Пирея. През 493 преди Христа, Темистокъл започва изграждането на крепости около Пирея. Двете главни порти на крепостните стени се намират на входа на съвременния град, на улица „34 Синтагма”.  Дългите стени, пък, изградени, за да свързват Атина с морското й пристанище, са създавали безопасен път между Атина и Пирея по времето на Пелопонеската война. Eдно много интересно място, което има да разкаже много истории.
  

 Микролимано, едно от най-красивите места в Пирея. То има кръгла форма и много наименования- Микролимано, Фанари, Турколимано, порт Кумундуру. Микролимано предлага голям избор що се отнася до храна и забавление. Затвореният залив е заобиколен от къщи, подредени като амфитеатър. Тук можете да се насладите на коктейл и кафе-барове, както и на така известните рибни ресторанти, където да опитате пресни рибни ястия, морски дарове, узо и хубави вина. Не сме приключили, тук можете да намерите дори ресторанти с история, която започва през 1932 година.
    Кастелла се намира на хълма, който се извисява северозападно на Микролимано и на север от плаж „Вотцалакя” и чиято архитектура придизвиква голям интерес. По време на разходката си там, можете да се насладите на вили от 19 век, както и на двуетажните неокласически и стари имения.На върха на хълма се намира църквата на Пророка Илия, както и театър „Веакио”, който е построен по прототип на древногръцките театри и събира 2000 зрители.
    Лъвът на Пирея, намиращ се на крайбрежието Ксавериу, е достоверно копие на оригиналната мраморна статуя, която е открадната и е причината по времето на средновековието Пирея да се нарича  Порто Леоне от латиноамериканците.
 

Категории: Дестинация Пирея туристическа реклама Микролимано Пашалимани Кастелла гарата на последната спирка на електрическия влак
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus