Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Въглехидратите, които да ядем без страх

17 Януари 2015 / 14:01:46  GRReporter
1532 прочитания

Повечето хора си мислят, че напълняват дори и само като чуят думата „въглехидрати”. Но всъщност някои от тях са много полезни и са необходима съставка на всяка диета.

Въглехидратите са важно „гориво” за тялото и мозъка ни и е неправилно да се смята, че всички те трябва да  бъдат изхвърлени от ежедневното ни хранене. Според едно скорошно изследване, една ниско въглехидратна диета  може повече да помогне на онези, които искат да отслабнат, от една диета с ниско съдържание на мазнини. Това означава, че въглехидратите в никакъв случай не трябва да липсват от менюто ни.

Трябва да се има предвид обаче, че не всички въглехидрати са полезни. Растителните фибри например  имат благоприятен ефект за организма, засищат, полезни са за храносмилателната система и намаляват холестерина. Захарта от друга страна няма никаква хранителна стойност и увеличава нивото на кръвната захар. Като се имат предвид тези подробности, нека видим кои въглехидрати са полезни и трябва да ги има в храненето ни.

Фасул: бял, черен, червен или от друг сорт, фасулът дава на организма ни растителни фибри, необходими за здравето на храносмилателната система, за регулирането на холестерина, както и за запазването на елегантния силует. 30 грама черен фасул съдържа 7 грама въглехидрати, от които 2 грама са растителни фибри. Съдържащите се във фасула протеини са само допълнителен бонус.

Тиква:тя е друг източник на въглехидрати с ниско съдържание на захар и високо- на растителни фибри. Една купичка сготвена тиква съдържа средно 22 грама въглехидрати, от тях – повече от 6 грама растителни фибри. Освен всичко това, каротиноидите, съдържащи се в тиквата, са антиоксиданти и се борят със свободните радикали, като защитават организма от болести и остаряване.

Овес: растителните фибри, които се съдържат в овеса, са много полезни за здравето на сърцето и за контрола на телесното тегло, според различни изследвания. Те допринасят и за намаляването на холестерина.

Пуканки: ако не сте знаели до сега и сте се страхували да ги ядете, пуканките са пълнозърнеста храна. Внимавайте обаче, не разваляйте хранителната им стойност с масло и сол, които се добавят към продаваните в кината и луна парковете пуканки. Предпочитайте ги със зехтин и без сол и ще запазите калориите им ниски, а едновременно с това ще получите необходимите растителни фибри.

Киноа: Освен, че в една кафена чаша киноа се съдържат 5 грама растителни фибри, тя е и много добър източник на протеини. Това означава, че съдържа 9 аминокиселини, които организмът не може да синтезира и се налага да си ги набавя чрез храненето.

Сладки картофи: всички картофи заедно с кората се отнасят към храните, богати на растителни фибри. Сладките картофи обаче са най-полезни, заради  каротиноидите, които се съдържат и в тиквата. Освен това са богати на витамин С, протеин и калий.

Банани: с 3 грама растителни фибри и витамин Β6, който е важен за 100 различни телесни функции, бананите съвсем справедливо са смятани за  „енергийните блокчета на природата”.

Боровинки: всички видове боровинки ще ви снабдят с щедри дози растителни фибри, витамини и антиоксиданти. Една чаша боровинки има само 84 калории. А според изследванията само една порция от този малък супер плод седмично възпрепятства умствените нарушения.

Категории: въглехидрати ниско въглехидратна диета растителни фибри
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus