Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Високопоставеният манастир Кикос в Кипър

09 Ноември 2015 / 08:11:21  

Сградите, разположени в манастирския комплекс, датират от различни периоди, тъй като през годините са преустройвани. Сегашният вид на манастира е от неговото преустройство през 1831 г



    Един от най-известните и високопоставени манастири в Кипър е манастирът Кикос, разположен в планината Троодос на 1318 м. надморска височина. Светата обител е основана в края на XI век от византийския император Алексий I Комнин (1081-1118) и в миналото е опожарявана многократно. Светата обител е по-известна с чудотворната икона на св. Богородица Елеуса (Кикотиса Умиление), която е нарисувана от самия апостол Лука и е оцеляла през годините в пламъците на пожарите. Първият президент на Кипър, архиепископ Макариос III, който обединява църковната и светската власт, започва своята църковна кариера на това място като монах през 1926г. и гробът му се намира на 3 км западно от Кикос.
    Снимки - Полина Спартянова

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus