Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вял протест срещу пенсионната реформа

03 Декември 2015 / 16:12:59  Анастасия Балездрова
652 прочитания

Около 14 000 души участваха в протестното шествие срещу предстоящата реформа на осигурителната и пенсионната система в Гърция. Както по време на предишната стачка, повечето от протестиращите – над 8 000 души бяха членове на синдикалната организация на Комунистическата партия на Гърция ПАМЕ, които традиционно провеждат и митингите, и шествията си отделно от останалите.

Основните лозунги, които извикаха протестиращите бяха: „Нито едно жилище в ръцете на банкер” и „в една вълшебна нощ, както в Аржентина ще видим кой ще влезе пръв в хеликоптера, Алексис”. Вторият от тях възникна и беше особено популярен по време на протестите на Негодуващите през лятото на 2011. Разбира се, тогава от него липсваше обръщението към настоящия гръцки премиер, който от кумир се превърна в предател за повечето от днешните участници в шествието.

Сред тях се намираха лекарите в държавните болници, учителите от държавните училища, общинските служители, пристанищните работници, пенсионерите, членовете на Съюза на инвалидите, служителите на държавните железници, в министерства и различни държавни компании и служби.

Митинга и последвалото шествие подкрепиха с активното си участие членовете на възникналата след разрива в СИРИЗА партия Народно единство. Начело с лидера Панайотис Лафазанис много бивши депутати от радикалната левица се противопоставиха на мерките, които предприема правителството в изпълнение на ангажиментите по третата спасителна програма. Въпреки че бившата председателка на парламента Зои Констандопулу липсваше от техните редици, поради отсъствие в чужбина, те заявиха категорична позиция срещу кабинета. Техните последователи не пропуснаха да се присъединят към посланието в лозунга за хеликоптера.

Веднага след Народно единство на площад Синтагма стигна групата на анархистите, които замериха силите на реда с петролни бомби „Молотов” и в замяна получиха пръскане със сълзотворен газ.  Размириците продължиха за не повече от няколко минути, но без сблъсъци.

Коментатори посочват, че сдържаността на анархистите е свързана с предстоящата годишнина от убийството на Алексис Григоропулос. Както GRReporter вече съобщи, на 6 декември 6000 полицаи ще охраняват центъра на Атина. Опасенията, че годишнината ще бъде отбелязана с тежки сблъсъци и размирици бяха подсилени от призива за „черен декември”на приятеля на Григоропулос, Никос Романос от затвора.

Липсата на сблъсъци беше само част от общата картина на шествието, което не беше единно и нямаше ритъма на мощните протести от миналото.

Малко след края му стана ясно, че на предстоящото заседание на Eurogroup идващия понеделник, финансовите министри от Еврозоната ще поискат от гръцкия си колега Евклидис Цакалотос гръцкият парламент да гласува всички неприети до днес предварителни мерки до 11 декември.

Според гръцкото електронно издание skai.gr, което цитира европейски представител предварителните разговори между Атина и кредиторите във връзка с първия мониторинг на третата спасителна програма ще започнат през декември. По думите му той не се очаква да завърши преди средата на февруари. Основните теми в преговорите се очаква да бъдат пенсионната реформа, промените в данъчното облагане на фермерите и бюджетните мерки за 2016.

Категории: Общество общогръцка стачка пенсионна реформа протестно шествие Алексис Ципрас Народно единство анархисти заседание на Eurogroup кредитори трета спасителна програма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus