Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зачестяват случаите на училищно насилие

18 Октомври 2015 / 11:10:08  GRReporter
559 прочитания

Двама от всеки трима ученици (или 65%) са били свидетели на насилие в училище. Както става ясно от проучване сред ученици, този процент показва разширяването на проблема, а това изисква мобилизация и бдителност от всички. Процентът обаче показва и нещо друго – че все повече деца говорят за проблемите си, издигат гласа си срещу произвола и дискриминационните прояви, които кристализират в училище, но водят началото си от семейството и обществото.

Показателно е, че на вчерашната конференция, посветена на насилието, министърът на образованието Никос Филис се позова на случая с Вангелис Якумакис. „За съжаление, с изострянето на икономическата криза, се удължава и „черният списък” на насилието и тормоза, към него се добавят нови форми, като например електронния тормоз (bullying). През последните дни два нови случая бяха добавени към този кошмарен списък, като на челно място в него стои името на Вангелис Якумакис. Имам предвид намушкването с нож на 15-годишен ученик в двора на Професионалната гимназия в Коридалос и за пребиването с бастун на директора на училището в Амари, остров Крит. Виждате, че насилието не прави разлика. Този път жертвите са ученик и преподавател”, заяви министърът. 

3 682 ученици от началните училища и 31 602 от средните са участвали анонимно и са отговорили на въпросите по електронен път. Изводите са следните:

• 70% от учениците са отговорили, че се чувстват сигурни в училище. Само 5,5% са отговорили, че не се чувстват сигурни.

• Мнозинството (65%) са заявили, че на наблюдавали тормоз над съученици. 28% никога не са виждали подобни прояви.

• 66% са отговорили, че никога не са упражнявали насилие. Не е маловажен фактът обаче, че 29% са отговорили, че са упражнявали тормоз от рядко до много често.

„Зачестяването на проявите на насилие и тормоз в училищата налага всички да се задействат незабавно, и на първо място политическото ръководство на Министерството на образованието”, подчерта Никос Филис на конференцията, на която беше представено проучването. Вече са обучени 9000 преподаватели по програмата „Развитие и функциониране на мрежата за превенция и борба с проявите на училищно насилие и тормоз”.

„Феноменът на насилието и тормоза е комплексен. В него са замесени редица фактори – като се започне от личните качества и семейната среда и се стигне до насилието, предизвикано от социалното неравенство, расизма, ксенофобията, както и излъчването на прояви на насилие от медиите и в мрежата”, подчерта министърът. Той призова всички да участват активно в този диалог, така че да се създаде училище, което да предотвратява насилието. „В повечето случаи училището или замита проблема под килима, като че ли мълчанието или криенето ще прогони този модерен Минотавър, или реагира авторитарно. Целта ни не е да превърнем училищата в съдилища, нито преподавателите и учениците да станат прокурори и съдии, които отправят обвинения и налагат наказания. Насилието не се предотвратява с авторитаризъм и наказания. Целта ние е да създадем рамка, която да предотвратява проявите на насилие, и когато не успява – да подкрепя ученика-жертва, без обаче да изхвърля ученика-извършител”, завърши Филис.

Категории: училищно насилие тормоз проучване Никос Филис министър на образованието
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus