Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Затворени аптеки и стачки на общински и държавни служители

14 Юли 2015 / 09:07:21  GRReporter
1081 прочитания

24-часовата стачка на фармацевтите утре ще е първата от поредицата протестни реакции на гръцкото общество срещу предвидените в споразумението с кредиторите реформи. Аптеките ще останат затворени в деня, когато се очаква парламентът да гласува първия пакет мерки. Паралелно с това ще заседава техния синдикален орган – Общогръцката асоциация на фармацевтите, която се очаква да създаде план за по-интензивни протести.

Конкретната професионална група протестира срещу либерализирането на професията и на продажбата на лекарства, които се продават без лекарско предписание. Според фармацевтите тези мерки ще доведат до „разрушаването на фармацевтичните грижи” в страната.

Сключеното между гръцкото правителство и кредиторите споразумение предвижда мащабни промени и в държавния сектор. По-конкретно в него се описва програма за деполитизиране на държавната администрация под егидата на Европейската комисия. В знак на протест синдикалната организация на работещите в държавния сектор АДЕДИ обяви 24-часова стачка на 15 юли. Синдикатът организира протестни митинги и шествия в Атина и други градове от 11:00 и 19:30.

Стачка обяви и синдикатът на общинските служители ПОЕ-ОТА. „Синдикалното движение трябва да продължи да се бори срещу политиките на бюджетни съкращения, които се „губят” в една „бездънна каца”, се посочва в съобщението на синдиката.

Гръцкото правителство се задължава да предаде на кредиторите първоначалното си предложение за провеждането на тази реформа до 20 юли. Според гръцкия вестник Етнос, който се позовава на източници от министерството на административната реформа, то вече е представило за публично обнародване проектозакон за начините на оценяване на държавните служители.

С подписването на споразумението гръцкото правителство се е ангажирало да намали още повече разходите за функционирането на държавната администрация. Това включва рационализиране на щатните таблици до октомври тази година и приемането на нова, която ще важи за целия държавен сектор от началото на 2016.

Тя ще цели да намали постепенно различията в заплатите, намаляване на основните заплати и повишение на добавките на заемащите ръководни постове държавни служители с цел да се увеличи разликата между служителите с по-ниски качества и тези на ръководни длъжности.

В допълнение гръцкото правителство се задължава да преразгледа приетите след споразумението в Eurogroup на 20 февруари закони, които не бяха поставени под вниманието на представителите на институциите – кредитори. Единственото изключение сред тях е законът за предоставянето на хуманитарна помощ на определени социални категории.

В текста на споразумението конкретните закони се описват като „минимални изисквания за започването на преговорите с кредиторите”. Те са свързани с преназначението на 3920 съкратени държавни служители, сред които са чистачките в министерствата, училищните пазачи, административните служители в университетите и др. В същата категория попадат и служителите на държавните радио и телевизия ЕРТ.  Промени се очакват също в дисциплинарното право.

Категории: Общество социални протести стачки фармацевти общински и държавни служители синдикати гласуване на бюджетните мерки в парламента
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus