Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Заваля сняг в Гърция, а с него и проблеми

30 Декември 2014 / 18:12:35  GRReporter
2026 прочитания

От днес по-голямата част от територията на Гърция е под влиянието на вълна от студ, която се очаква да продължи до първия ден на новата година.

В извънредно съобщение гръцката национална метеорологична служба предупреждава за опасни метеорологични явления през следващите дни. Очаква се снеговалежите да продължат дори и в региони с надморска височина до 200 метра, в резултат на което през следващите часове ще падне сняг дори в центъра на Атина.

Северните предградия на гръцката столица бяха покрити със сняг още през сутрешните часове. През нощта се очаква влошаване на времето в регионите на север, запад и изток от Атина. Постепенно подобрение се очаква от четвъртък, 1 януари 2015.

По-интензивни ще станат снеговалежите в източната част на област Тесалия, Спорадските острови, централната и източната част на област Централна Гърция. остров Евбея и Пелопонес, най-вече в източната и южната част на полуострова.

Ветровете в Егейско море се  засилят и на места ще достигнат до 10 по скалата на Бофорт (88 – 102 км/ч).

През идващите три дни температурите ще спаднат до много ниски нива в северната и централната част на страната. Прогнозата за най-ниските е между -20 и -10 градуса по Целзий.

Влошаването на времето вече започна да предизвиква проблеми в движението по пътищата. Прекъснато е движението по второстепенния път Пендели – Неа Макри към Атина, както и на места в регионите на Кастория, Пела, Ахаия, Евритания и остров Евбея.

Задължително е ползването на вериги за сняг от автомобилите, които се движат по магистралата Атина - Ламия в участъка Атина – Тива, както и по булевард Парнита, който води към едноименната планина край гръцката столица.

В региона на Флорина веригите са задължителни за движението по цялата пътна мрежа, в Кастория по пътищата към област Флорина, в област Пела  по пътя от Арниса към ски-центъра „Ворас”, както и по места в областите Килкис, Иматия, Йоанина, Кардица, Трикала, Евритания, Фтиотида, Ахаия и Коринтия.

По нареждане на Гражданска защита всички институции, които са отговорни за безопасното движение по пътищата, както и общините и областните управи се намират в състояние на повишена готовност с цел да предотвратят навременно последствията от разразяването на извънредни метеорологични явления.

Службата препоръчва на гражданите да са много внимателни през следващите дни и да предприемат всички необходими предпазни мерки срещу опасностите, които биха могли да възникнат вследствие на снеговалежите и студа.

Категории: Общество влошаване на времето сняг вълна то студ извънредни метеорологични условия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus