Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Жителите на гръцките острови заслужават Нобеловата награда за мир

14 Януари 2016 / 15:01:59  GRReporter
562 прочитания

Бежанската криза в Европа донесе много проблеми, противоречия и нееднозначни реакции на случващото се на територията на Стария континент. Оказа се, че различни обществени групи в различните държави се люшкат между крайностите – от ксенофобия до хуманизъм, от безрезервно приемане до крайна омраза по отношение на бежанците. Освен своите демони, кризата роди и своите герои. Група активисти предложиха жителите на гръцките острови за присъждане на една от най-престижните награди, която може да се получи в наши дни. В тази връзка ви попитахме: „Заслужават ли жителите на гръцките острови да получат Нобеловата награда за мир? ” Към момента на написване на настоящия материал, над 260 хиляди души са подкрепили подписката, в това число и GRReporter.

Читателите на българската ни страница са били най-резервирани, в сравнение с читателите на другите ни две езикови страници, по отношение на заслугите на жителите на гръцките острови. 46% от тях са на мнение, че те безусловно заслужават Нобелова награда за мир, тъй като всекидневно спасяват човешки животи. За 30% от далите своя вот, мотивите на част от жителите на островите не са хуманни, а имат за цел извличане на търговскики облаги, и това е причина да не получат наградата. 15% са разтревожени, че подобна награда ще увеличи бежанската вълна и това е техният мотив тя да не бъде присъдена. 9% от читателите ни споделят тезата, че Нобеловата награда за мир се присъжда на кого ли не, та би било добре да се даде на хора, които я заслужават.

Англоезичните ни читатели подкрепят в по-голяма степен предложението за присъждане на Нобелова награда за мир на жителите на гръцките острови. 59% от далите своя вот са на мнение, че местното население напълно заслужава тази награда, защото всеки ден спасява човешки животи. 15% са против, тъй като се опасяват от увеличаване на бежанския поток. Други 15% пък прозират не дотам хуманни мотиви в действията на част от хората, свързани с чисто комерсиални интереси. 10% са тези, които смятат, че този път наградата може да бъде присъдена на хора, които действително я заслужват, тъй като предишни лауреати са обезценили нейното значение.

Не е изненадващо, че читателите на гръкоезичната ни страница подкрепят в най-голяма степен издигането на кандидатурата техните сънародници за Нобелова награда за мир. 88% от всички участници в анкетата са дали своя глас в тяхна подкрепа, заради хуманното отношение към бежанците и спасяването на човешки животи. 13% са на мнение, че наградата за мир се присъжда на кого ли не, затова е време тя да бъде получена от хора, които действително я заслужават. Нито един читател не е застанал против кандидатурата и не е проявил опасения, че тази награда ще засили бежанския поток.

Най-новата ни анкета обръща своя фокус към една тревожна тенденция и в тази връзка ви питаме: „Защо българи се намесват толкова често в криминални случаи в Гърция?”  Ще се радваме да обосновете вашия вот в коментарите под анкетата.  

Категории: Нобелова награда за мир жители на гръцките острови анкета
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus