Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зимна ваканция в Елатохори

20 Декември 2014 / 15:12:33  GRReporter
2191 прочитания

Колкото по-студено става, толкова по-привлекателни са северните части на Гърция. В Пиерия ни очаква курорт, който има всичко- ски писти, красиви пейзажи, традиции, различни дейности и хора, които ще ви покажат едно по-различно ежедневие.

Елатохори се намира в източното подножие на планините Пиерия, на 780 метра надморска височина. На 28 км. е от  Катерини, на 470 км от Атина и на около 100 км от Солун. Когато пристигнете, ще се уверите в природните му красоти, както и в наличието на добра туристическа инфраструктура. Всичко това го превръща в един от най-популярните зимни курорти в Пиерия.

Елатохори има 700 жители, които се занимават освен с туризъм и със земеделие. Те представят пред посетителите различен модел на живот от установения.

От (тежкото) минало към настоящето
Това живописно селище е с богата история. По време на окупацията на 27 януари 1944 е изгорено и 32 негови жители са екзекутирани от германците. Сред забележителностите му е и паметник с имената на жертвите.

Старото селище се е наричало Скутерна. Името идва от периода на турското владичество, когато тук е имало работилници за производство на тъкани (от скутия- тъкани). През 1928 селото започва да се нарича Елатуса, заради много ели, а през 1929 взема съвременното си име Елатохори.

През 50-те години свлачищата и  увеличаването на населението водят до преместване на селището на по-ниско. И затова съвременно Елатохори се състои от стара и нова част. Старата се развива по-добре икономически през последните години, особено след откриването на зимния курорт.

Изгубени сред елите и забележителностите
Красивата природа и вълшебната гледка  впечатляват всички, затова районът има все повече посетители. Разходете се по пътечките, и освен ако не разполагате с автомобил 4x4, това ще ви отнеме доста време. Можете да карате колело или АТВ. Има много заслони за любителите на планинските разходки.

Ако обаче не планирате изкачване на планината и спортни дейности за ваканцията си, можете просто да походите. В Старо Елатохори ще видите манастира Свети Николай, историческа сграда с красиви стенописи и икони, а в Ритини ви очаква манастирът Свети Георги, построен през 14 век.

В околностите на Елатохори любителите на историята и на древната култура ще намерят множество обекти- византийската Пидна, древна Вергина, античната каменна кариера в областта Сендукиа.

Не пропускайте да посетите Етнографския музей, както и водопада Кремасто на пътя към Саракацана. Водопадът е с височина 60 метра и се намира в живописно ждрело.

След изпълнения с преживявания ден си отдъхнете в някое от местните хотелчета.

Игри със снега
Най-развлекателната част на Елатохори е зимният курорт, единствен в района. Той се намира в областта Папа Хорафи, на височина 1450 м., само на 8 км от селото.

Има 10 писти с варираща  разлика във височината и с различна степен на трудност, както за напреднали, така и за начинаещи. Те ви дават възможност да тествате своите умения  освен със ски, със сноуборд и шейни.

И това ако ви омръзне, двуетажната модерна хижа ви очаква с горещ шоколад и ... приятен разговор.

Преди да отидете, проверете дали работи  (http://www.elatohori-ski.gr/, тел. 23 510 82 994). Ако няма  сняг,  можете да се разходите с лифта, оставяйки ските настрана.

 

Категории: Елатохори Пиерия зимна ваканция ски курорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus