Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

10 полезни съвета за начинаещи ... барбекюристи

01 Юли 2012 / 16:07:25  GRReporter
14227 прочитания

Дъждовете от доста време са престанали, температурите са се повишили и времето е идеално за барбекю. Ако сте купили първаото си барбекю и искате да поканите приятелите си, но се страхувате да не стане така, че всички да ядете изгорели подметки, нашите съвети ще ви помогнат.

Може да не вземете награда за най-добър барбекюрест от първия път, но със сигурност ще поемете по верния път, така че впоследствие и с опита, който ще придобивате постепенно, ще знаете кога трябва да обърнете пържолата, кога бифтекът е добре изпечен и кога можете да поднесете месото на гостите си.

И така, направете първия си опит с помощта на нашите съвети и щом посвикнете, организирайте парти за приятелите си с различни месни продукти и много клечки за зъби.

Снабдете се с барбекю по ваш вкус

Ако все още не сте се снабдили с основното оборудване, и сте се ориентирали към газово барбекю, за да си спестите безпорядъка около въглищата, трябва да имате предвид, че вашите ястия ще са лишени от специфичния вкус, който се получава при печенето на въглища. Така че в този случай трябва да решите кое е по-важно за вас, вкусът или редът. Също така като начинаещи, добре е да не се увличате по разни засукани модели, а да си купите класическо барбекю, съобразено с мястото, с което разполагате.

Само барбекюто обаче не е достатъчно

Освен барбекюто ще са ви необходими и скара с дръжки, щипка, шпатула с малка дръжка, лопатка и алуминиево фолио. Полезен е също и термометър за месо, за да виждате кога точно месото е готово.

Въглищата

Има два варианта: брикети или дървени въглища. Дървените въглища създават по-чиста и по-силна топлина, по-лесни са за запалване и при тях остава по-малко пепел. Брикетите, които си произвеждат от биомаса, са по-евтини, горят по-продължително, но съдържат повече стърготини и други добавки, което може да се отрази на вкуса на месото. Затова ако искате да придадете по-естествен вкус на месото, изберете дървени въглища, но ако сега правите първите си стъпки и не искате да харчите много пари, брикетите са добър избор.

Запалете огъня


Сега започваме с по-практични неща – как да запалите огъня, на който ще печете. Най-простият и сигурен начин да запалите огън, при това без да оставяте следи върху околната среда, е да използвате устройство за запалване на въглища – това е един цилиндричен метален инструмент, отворен в двата си края. За да запалите огъня, поставете смачкан вестник в долния му край, напълнете го отгоре с въглища и запалете вестника. Този метод е сигурен, и преди всичко икономичен, затова първо опитайте него.

Кога е готов огънят?

Преди да сложите месото, трябва да се уверите, че сте създали подходящите условия що се отнася до въглищата и температурата. Трябва да е достигната определена температура, без да има пламък, което може да отнеме от 15 до 40 минути. Температурата не е готова, ако върху въглищата не се е образувал тънък слой пепел.  За да разберете каква е температурата използвайте класическия метод с ръката: ако можете да задържите ръката си на 3 см над грила за 2 секунди, огънят е доста горещ. Ако можете да я задържите за 4 секунди, огънят е средно горещ, а при 6 секунди е умерен. Разбъркайте въглищата, за да достигнете нужната температура, което означава, че ако искате да намалите температурата ги разреждате, а ако искате да я увеличите ги събирате на купчина.

Изберете подходящото месо


Традиционното барбекю не става без месо, и когато пазарувате, трябва да сте доста внимателни, за да не се превърне обедът във фиаско. Избягвайте твърде дебелите парчета месо, и поискайте пържоли, дебели 2,5 см до 4 см най-много. Поискайте да махнат излишната тлъстина, или махнете вие колкото можете повече, за да не загори при печенето и да бъде по-здравословно яденето ви. При избора на месото няма ограничения, тъй като всички видове месо могат да се изпекат добре, от пилешкото до свинската пържола и от ребърцата до рибата. Само помнете, че всеки вид месо реагира различно на различните нива на температурата и се нуждае от различно време за печене.

Студено или горещо?

В началото може би ще се затрудните, но с времето ще се уверите, че за едно по-добро печене е необходимо да създадете по-малко горещо огнище във вашето барбекю. Ще го постигнете като съберете въглищата от едната страна и оставите другата страна на по-ниска температура.

Не отваряйте капака на барбекюто повече отколкото е необходимо

Категории: барбекю съвети начинаещи дървени въглища огън
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus