Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

4000 аптеки пред фалит

04 Декември 2012 / 19:12:10  GRReporter
2138 прочитания

Над четири хиляди аптеки могат да фалират следващата година, ако условията на пазара не се подобрят. Това сочат данните от специализираното проучване на МАRC поръчано от Общогръцкия съюз на фармацевтите. 38% от анкетираните са заявили, че много вероятно скоро да затворят аптеките си.

Девет от всеки десет собственици на аптеки завяват, че задълженията, които държавата не им изплаща, намаляването на оборота и липсата на ликвидност са в основата на финансовия им крах.  До есента фармацевтите не бяха получили 400 милиона евро, които покриват част от “безплатните” лекарства изписани през 2010 и 2011 на пациентите с осигуровки в националното здравеопазване. Извън тях, държавата дължи допълнително стотици милиони евро за лекарства изписани през текущата година.

82% от фармацевтите поясняват, че много от клиентите им не могат да плащат лекарствата си и явлението “на вересия” приема все по-голям обхват. Повече от половината запитани казват, че изпитват сериозни трудности да погасят задълженията си към доставчиците на едро, а един на всеки трима собственици на аптеки признава, че не може да обслужва теглените банкови кредити.

Много от фармацевтите в Гърция прибягваха до банково кредитиране, за да намерят средства да се разплатят с доставчиците си, след като държавата не внася на време средствата за изписаните лекарства, които се покриват от здравните каси. Поради кризата в банковия сектор кредитните линии сега да се са затворени и фармацевтите остават без източник на финансиране.

В класификацията на проблемите анкетираните фармацевтите слагат на първо първо място с 68% неизплатените задължения на здравните каси към аптеките. Липсата на ликвидност заема второ място с 46%, на трето място с 28% е свиването на оборота, а на четвърто слагат задълженията си към доставчиците на едро. По-голямата част от анкетираните изглежда приемат тежестта на ситуацията и последните две места си поделят в скалата на съществуващите проблеми опасността от фалит и трудностите с банковото кредитиране.

Специалистите са установили, че аптеките, които работят по-малко от шест години имат по-големи затруднения в сътрудничеството си с лекарствените доставчици, отколкото по-старите аптеки. Участвалите в запитването очакват общият годишен оборот да спадне с почти една трета в сравнение с миналата година, а повече от половината от анкетираните са категорични, че 2013 ще е по-тежка от 2012. 64% от запитаните смятат, че кризата ще приключи най-късно през 2015.

14% от собствениците на аптеки са заявили, че в последните три години са уволнили персонал, а само 6% са назначили нови служители. 73% са заявили, че в последната година има промяна в условията, според които доставчиците им отпускат лекарства и в начина на заплащане. “Икономическото задушаване на аптеките няма край. Вече три години фармацевтите са на прицела на правителството и се мъчат да се преборят със ситуацията, сякаш е наша вината за разхищенията в общественото здравеопазване. Не може да продължава така”, заяви категорично председателят на Общогръцкия съюз на фармацевтите Тодорос Абацоглу.

Категории: ИкономикаПазари аптеки фалит фармацевти Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus