Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Втори ден паника на атинската борса

09 Февруари 2016 / 18:02:26  GRReporter
1284 прочитания

Сривът на атинската борса продължи за втори пореден ден. Днес тя затвори със загуби от -2,89 на сто и при 450,83 базисни пункта.

Гръцки медии посочват, че нивото на индекса е било толкова ниско на 16 октомври 1989. От началото на годината той е спаднал с -28,6 на сто, като междувременно са загубени 13,1 милиарда евро от проведената наскоро рекапитализация на гръцките банки.

„Всички продават. И чуждестранните, и гръцките хедж фондове”, заяви по-рано днес борсов експерт пред електронното издание iefimerida.gr. Показателно е, че борсовият индекс загуби около 12 на сто от стойността си вследствие на несигурната обстановка в Гърция и негативната международна борсова среда.

Според него събитията се диктуват от хода на гръцките държавни облигации с 10-годишен срок на падеж, които растат стремително нагоре от началото на годината. В края на декември доходността им бе 8,186 на сто, а днес достигна до 10,745 на сто. Скокът от 2,5 на сто е пряк резултат на несигурността около преговорите между гръцкото правителство и кредиторите. За сравнение, в същия момент доходността на немските еквиваленти облигации е 0,2 на сто, на португалските – 3,4 на сто, на италианските – 1,7 на сто, на френските – 0,6 на сто и на ирландските – 0,9 на сто.

Повишение отчетоха също доходностите на гръцките облигации с 2-годишен падеж (14,22 на сто) и на облигациите с 3-годишен падеж  (13,97 на сто).

Категории: ИкономикаПазари атинска фондова борса срив на борсовия индекс държавни облигации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus