Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Алисън, която сама си построи страна на чудесата

10 Април 2010 / 22:04:53  Виктория Миндова
3133 прочитания

Младата дизайнерка на Алисън Диниану е създателят на гръцката версия на свободния арт базар The Meet Market в Гърция. Майка й е англичанка, а баща й грък – резултатът е забележителна млада жена с визия за бъдещето, която има  достатъчно кураж да бъде вярна на мечтите си и да ги преследва. Тя е само на 28 години, но нейното присъствие се отличава дори в стая пълна с хора. Мотото й е „всеки сам си гради съдбата” и вярна на него тя е self-made успех. Алисън е завършила външен дизайн в Лондон, но любовта й в изкуството са красивите ръчно изработени обеци. След три години живот в Сан Франциско, решава да се върне обратно към гръцките си корени и идва да живее в Атина.

Дизайнери, художници, артисти, занаятчии и независими търговци имат своя нов покрив с инициативата The Meet Market. Там всички желаещи могат да изложат своите произведения или стоки за широката публика. Хора от всички възраст и интереси могат да посетят това вълшебно място, на което ще намерят бижута, дрехи, аксесоари, картини, плочи и какво ли още не, както и да си напълнят очите и душата с цветове и позитивна енергия.  Алтернативният базар се организира един уикенд веднъж в месеца на различно място, за което посетителите могат да се информират от интернет страницата на събитието.

Алисън разказва за началото:

"Когато живеех в чужбина си изкарвах парите, като продавах бижутата си на свободните арт пазари. Първо продавах в Spitafields Market и Porto Bello в Лондон, а после заминах за Сан Франциско. Когато дойдох да живея в Атина, очаквах да намеря подобни алтернативни базари и тук, но се оказа трудно. Открих народните пазари за зеленчуци, бит пазар в Монастираки, сувенирните пазари на Тисио и Плака, но не и арт пазари. В началото започнах да раздавам своите обеци по различни магазини. Така се запознах с много хора в тази среда. Около година по-късно реших да създам собствена компания, чрез която да организираме The Meet Market."

Първите стъпки на Алисън и екипа зад вълшебния свят на The Meet Market:

"Първото събитие бе един Коледен базар през 2007 година, на който обединихме всички наши познати от арт кръговете и се оказа успех. Това постави началото на базара, като първо всичко бе организирано малко импровизирано. От тогава нещата се промениха доста. С всяко изминало събитие растем все повече. На предпоследното събитие за двата дни работа минаха над две хиляди души, като по-голямата част от промоцията става през интернет и от уста на уста. Компанията на изложението се състои от група хора, всеки един от които има своят принос в дейността – Янис отговаря за техническите въпроси (звук, разположение и др.), Катерина е нашият юридически съветник, Йонас се занимава с графичния дизайн, а Георгиос е нашият фотограф."

Целият екип на Алисън е само от пет души, всички прегърнали идеята за създаването на едно алтернативно място за всички хора, които искат да творят или да притежават нещо различно от установените търговски марки на пазара.

Гърция – нова земя:

"Гърция е страна от втория свят. Не е развита като САЩ и по-голямата част от западно-европейските страни, но определено не е и страна от третия свят като африканските и някои от южно-американските държави (смее се). Тук все още има много място да се твори и изобретяват нови неща. Гърция в момента дава възможност много неща да се случват за пръв път, да се развиват нови идеи. В Америка и Англия вече всичко е пренаситено с почти всички всевъзможни неща, за които човешкият ум може да се сети и няма много място за нови върхове. Тук например, ако искаш да станеш Dub DJ, ще си един от петте в цялата страна (в най-добрия случай). Ако обаче имаш същата амбиция в Лондон, ще трябва да се конкурираш с още пет хиляди такива като теб, независимо че говорим за ъндърграунд. В този смисъл има още много неоткрити полета за действие и изява, които могат да се развиват в Гърция. Освен това моите наблюдения са, че младите хора тук са гладни за новото, алтернативното във всичките му аспекти. На новото поколение наистина му е дошло до гуша от старата система и те искат да видят една нова, свежа и като цяло различна Гърция, която да има статут на световна столица. Хората на нашата възраст са заредени с енергия и идеи и им се иска Атина да се издигне на едно по-високо ниво, като културна столица на Европа."

Местата на The Meet Market и обществените власти в ролята на спящата красавица

"Технополис е едно от местата, които са ни приютявали през последните две години. Хората, които управляват Технополис са наистина много готини, но е факт, че до сега не сме получили никакво съдействие от кметските власти, които са всъщност реалните собственици на този „Културен център”. В момента в Атина няма много места, в които можем да провеждаме изложението. В повечето случай просто отиваш на едно определено място и ако можеш да платиш наема на залата всичко е ОК. Държавата и въобще държавните власти в Гърция, не ти правят живота по-лесен. Даже изглежда, че те просто нищо не правят. Друг проблем, който срещаме постоянно пред себе си са закони и закончета, които вместо да улесняват дейността ни, я затрудняват. Това важи за касовите апарати, искаме да сме легални и изправни пред държавните власти и затова всеки път, когато местим базара, регистрираме промяната и на касовия апарат."

Категории: ОбществоЛичностиИнтервю
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus