Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атинската Little Bulgaria


11 Юли 2013 / 09:07:35  GRReporter
4163 прочитания

Симона Пенева
    

Има един район в центъра на Атина, в който имаш чувството, че сякаш си се озовал в един български квартал. Магазини за хранителни стоки, фризьорски салони, клубове, кафенета и ресторанти носят аромата на България.  Тук има поне 10 български магазини, 4 кафенета, 2 ресторанта, 2 фризьорски салона и 2 клуба. 
     На улица Акоминату 13 се намира един от ресторантите, който носи името „Балкан” и е един от най-посещаваните по време на българските празници. През уикенда можеш да се насладиш на ритмите на българската народна музика, които се преплитат с гласовете на стотиците български емигранти. Събота и неделя са най-оживените дни за ресторанта. Всички маси са заети и се носи мирис на най-различни български манджи.
    Едни от най-предпочитаните ястия са шопската салата и фасула с наденица. Крем карамелът и млякото с ориз пък са най-поръчваните десерти. Ресторант „Балкан” извършва и доставки по домовете.
    На улица Виктор Юго се намира магазин за хранителни стоки „Европа”, създаден преди пет години. Там клиентите могат да открият многообразни български стоки, от солети до препарати за пране. Магазинът се посещава не само от българи, но и от гърци и всякакви чужденци. Най-предпочитаните български стоки през лятото са киселото мляко, сиренето и бирата. Зимата, класацията водят месата, луканките, кренвиршите и надениците и отново бирата.

Магазин „Европа” зарежда своите продукти от България и Гърция. Една от най-желаните стоки несъмнено са розовите домати, които се изкупуват за по-малко от два-три часа. И тук, през уикенда е пълно с клиенти, които често не идват само за да пазаруват, а и за да побъбрят със сънародниците си отвън магазина.
    До „Европа” се намира и един от българските фризьорски салони. Тук ще срещнете много жени, които са отишли да се погрижат за прическата си и са избрали българския салон за да пообщуват помежду си на роден език, докато чакат кичурите и къдриците им да станат готови.
 

Когато пресечеш на отстрешния тротоар, можеш да влезеш в клуб за забавление „Булгари лайв” и да потанцуваш с останалите на фона на известните български фолк песни. Със сигурност „Булгари лайв” е един от предпочитаните клубове сред младите в района на площад Омония. Там, както и в останалите заведения често гостуват български певци като Софи Маринова, Устата и Илиян. Събота и неделя отново са дните, в които клуба най-често се посещава.
    

На улица Тарела се намира супермаркет „Провик”, най-големият по площ български магазин за хранителни стоки в центъра на Атина. Двуетажният маркет предлага на посетителите си много разнообразни стоки с българско производство. Няколко вида сирена, много видове колбаси, ядки, захарни и тестени изделия, различни марки бои за коси и препарати за чистота са част от нещата, които можете да закупите от „Провик”. Изобилието от стоки на супермаркета му осигурява както български, така и чуждестранни клиенти.
  

Ресторант „Хъшове”, който грабва окото с изобретателно украсените си маси и стени, е разположен на улица Акоминату. Той съществува от 7 години и привлича клиентите си с вкусни български ястия. Боб, леща, кебапчета и кюфтета на скара, свинско месо със зеле, пържени картофи, омлети, пане и много други са част от менюто, което „Хъшове” предлага. Шопската салата, снежанката, салатата зеле с моркови и ракията са предпочитани от българите.    
    Около площад Омония се намират ощя няколко български заведения -  клуб „Варвари”, кафе-бар „Нон стоп”, минимаркет „Варна”. Всички те поддържат българския дух, кухня и традиции.

 

Категории: Атинската Little Bulgaria магазин Европа българи в Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus