Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банковите служители протестират срещу здравната реформа

24 Октомври 2012 / 17:10:23  Виктория Миндова
1090 прочитания

Голяма част от банковите клонове в Гърция затвориха в сряда, след като служителите във финансовата система обявиха 24-часова стачка. Те протестират срещу сливането на техния здравно-осигурителен фонд към Националната здравна организация.

В момента фондът на банковите служители има 130 милиона евро капитал, който е създаден от вноските на работещите и работодателите. “Не искаме нашите спестявания да отидат за попълване на дупки на провалената вече Национала здравна организация”, заяви председателят на Синдиката на банковите служители Ставрос Кукос пред GRReporter. “Няма да ни спрат нито правителството, нито кредиторите, нито работодателите да се борим за запазване на устойчивостта на нашия здравно-осигурителен фонд. Трябва да разберат, че си играят с огъня”, заяви заплашително Кукос.

Банковите служители са направили проучване, което показва, че може да се създаде независим здравен фонд. Той няма да натоварва държавния бюджет и ще обслужва изключително и само здравните нужди на заетите в банковия сектор.

Програмата на правителството за консолидация на бюджета предвижда обединението на всички браншови фондове в едно. Процесът на сливане до голяма степен вече е изпълнен, като правителството миналата година създаде единната Национална здравна организация. Първо бяха слети здравните каси с големи дефицити, а след това трябваше да обединят и останалите осигурителни дружества. Банковите служители са изготвили проект за създаването на новата здравна каса, като независим юридически орган, но според местните анализатори е малко вероятно то да бъде приет от правителството.

Междувременно проблемът с рекапитализирането на банките остава на дневен ред. Финансовата подкрепа към тях закъснява, поради забавянето на преговорите за крайния вариант на фискалната консолидация с кредиторите от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Траншът, който Гърция чака е на стойност 31,5 милиарда евро. 24 милиарда от тях са предвидени за финансовите институции, след като в началото на годината банките понесоха загуба от преструктурирането на гръцкия дълг държан от частни инвеститори (PSI+).

Тази седмица финансовият министър Янис Стунарас се наложи да отложи два пъти срещата си със Съюза на гръцките банки. Разговорът между банкерите и Стурнарас остава за понеделник, когато двете страни трябва да уточнят времевата рамка на рекапитлизационните процеси. Според разпространената информация банките трябва да обявят официално нуждите си за допълнително държавно финансиране до края на тази година. След това данните ще бъдат ревизирани и до края на април 2013 банките ще получат поетапно нужното им финансиране от Гръцкия фонд за финансова стабилност, за да достигнат изискванията за минимална капиталова експозиция.

Препоръката от Европа призова Банката на Гърция да изиска от финансовите институции да засилят капиталовите си позиции до пролетта. Те трябва да създадат временен буфер за капиталовата адекватност (Core Tier 1), който да достига ниво от 9% от капитализацията. Освен това, банките ще бъдат задължени извънредният капиталовият буфер срещу държавни дългови експозиции да бъде отразен в пазарните цени.

Категории: Икономика стачка рекапитализиране финансова помощ гръцки банки здравни фондове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus