Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Българи и гърци помагат на Костадинка Кунева в Париж

17 Март 2014 / 12:03:56  GRReporter
2040 прочитания

Синдикалистката от България живее в един от работническите блокове близо до станцията La Defense в парижкото предградие Нантер, пише гръцкият всекидневник Катимерини. Костадинка Кунева се намира във френската столица, където продължава лечението на тежките поражения, които й причини нападението с киселина на 22 декември 2008. Изданието посочва, че то е едно от най-сериозните криминални престъпления в Гърция, чиито извършители все още не са открити въпреки обявената награда и преразглеждането на случая от разследващите органи.

Костадинка се намира в Париж заедно с детето си благодарение на всички, които й помагат финансово през последните години. Тя продължава да е същият скромен човек и да дава уроци по достойнство, пише авторката на статията Христина Копсини, която се пита как ли се живее в блок със стотици други хора от целия свят, които се страхуват да контактуват помежду си. “Малко сме самотни, но се справяме”, е отговорът на Костадинка. “Знаем как да се пазим”, отвръща тя на въпроса как да се предпазва от наркопласьорите, които звънят на вратата както обикновените разносвачи на рекламни брошури.

Костадинка и синът й живеят в блока вдясно, до станцията на метрото La Defense, снимка: kathimerini.gr

Но това е само едната страна на живота на Костадинка Кунева в Париж. Другата е изпълнена от подкрепата на френския синдикат CGT и на много нейни гръцки и български приятели, които й помагат в контактите с лекари и болници – Григорис, Христос, Ирини. Именно за тези специализирани лекари Кунева предприе голямото пътуване в Европа. Синът й е вече ученик в средното училище и двамата се опитват да имат едно нормално всекидневие във Франция.

Една среща в седалището на големия френски синдикат CGT на 27 февруари не оставя никакви съмнения за уважението в лицето на Костадинка, продължава журналистката от Катимерини. За неговите членове насилието срещу нея е още един израз на расизъм, който се крие зад умело завоалираните лозунги на крайните евроскептици в Гърция. Общината в Нантер и членове на синдиката са помогнали и в на-малките детайли за установяването на Кунева в предградието, дори при пренасянето на мебелите. “Нищо не ми липсва”, твърди категорично тя.

“Това е най-трудният случай, пред който съм била изправена”, казва пластичният хирург, който е започнал серия от операции на около и лицето на Костадинка. “Трудностите не са свързани с пораженията на лицето, а от вътрешните увреждания на хранопровода, стомаха и коремната област, които е предизвикала киселината”, казва д-р Дарина Кръстинова, пристигнала в Париж преди 30 години с “трета класа в Ориент експрес”. В продължение на години тя е работила в университетска болница, а днес, въпреки че е пенсионирана работи в голяма частна клиника във Версай. Там ще бъдат реализирани и най-важните операции за възстановяването на лицето на Костадинка Кунева.

В същото време жената, чието име е свързано с най-нечовешкото “отмъщение” само защото се осмели да се пребори за някои основни права на работещите в чистотата не споделя никакви предразсъдъци и желание за отмъщение. Тя очаква финализирането на решенията на Апелативния съд и не губи надеждата си, че “някога в бъдещето нападателите ще бъдат разкрити и осъдени за своите престъпления”.

На 5 юни предстои да започне процесът по случая с нападението срещу Костадинка Кунева, който бе иницииран от жалба, подадена от нейния бивш работодател – компания “Икомет”.

В първоистанционното производство съдът се произнесе, че компанията е проявила небрежност, като не е променила смяната на Костадинка въпреки индикациите, че съществува опасност за нейния живот.  

Категории: Криминална хроника Костадинка Кунева синдикалистка нападение киселина Франция операции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus