Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

#Дансwithme, Athens!

05 Юли 2013 / 21:07:28  GRReporter
1136 прочитания

Атина подкрепи протестите срещу правителството на Орешарски. В 18:30 часа в петък пред посолството на България в Атина се събраха българи, които работят в гръцката столица, за да подкрепят процесите на промяна в родната страна.

Атина стана част от движението Дансwithme, което днес беше подкрепен официално и от президента на България.

Митингът беше вдъхновен от протестите пред министерски съвет в София, които започнаха в началото на юни тази година. По този начин българите в Гърция изразиха своята солидарност с протестиращите в България, които отказват да бъдат управлявани от корумпирани политици, обслужващи частни интереси и не искат да са подчинени на шепа олигарси.

“И да искаме да се върнем в България, но не можем. Положението е толкова тежко, че няма бъдеше за нас. Искаме промяна”, каза един от първите дошли да събирането.

“Не сме много, но е начало”, коментира броя на събраните друг от българите пред посолството. Това не обезсърчи събралите се, които скандираха в един глас “Оставка”, “Оглушарски, тръгвай си!” и познатото “Червени боклуци!”.

Протестът на българите в Атина имаше и свой танц под звуците песента на Графа, но с послание “Дим да ВИ няма” – послание към днешното правителство в България.

Протестиращите срещу дългогодишните своеволия на властта в България държаха плакати с послания като “Извивайте за неудобството, ние се опитваме да променим България”, “Елате с нас, протестът е за вас”, “Искахте да чуете народа? Ами, слушайте: ОС-ТАВ-КА!”.

Раздадоха се бутилки вода с послание: “Ние пийваме топла водичка за здраве и черпим една студена вода Оглушарски за сбогом!”

Хората събрани на символичния митинг отразиха с пълна душа, желанието на по-голямата част от българите България да се промени. Всички се обединиха около идеята, че продължаващата вече над 20 години корупция във властта разрушава страната.

В края на протеста един от българите извика шеговито: “Утре като се прибера от работа, да сте си тръгнали!”. Посланието предизвика искрен смях и тайна надежда, че това ще се сбъдне!

Протестът се охраняваше от гръцката полиция, която да следи за реда. След края на събитието, те пожелаха на българите: “Дано да постигнете това, за което се борите”.

Плакатите бяха свалени от сайта: http://fostavka.tumblr.com/

 
Категории: Общество българи Гърция протести Орешарски оставка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus