Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Драстичен ръст на нелегалната заетост

30 Юли 2013 / 14:07:17  Виктория Миндова
1049 прочитания

Обезпокоителен скок на нелегалната заетост отбелязва министерството на труда и социалното осигуряване в първата половина на тази година. Данните на официалните контролни органи сочат, че през 2010 една четвърт от заетите в страната са работили без социални и пенсионни осигуровки. През 2011 един на всеки трима са работили без осигуряване. През 2012 техният брой нараства на 36,2% от трудовата сила, а през първото шестмесечие на тази година той достига 38,4%.

Местни наблюдатели на пазара на труда отбелязват, че работодателите се възползват от тежката икономическата ситуация и високата безработица, която според последните данни на гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ е 27%. Те принуждават служителите си да приемат неблагоприятните трудови условия, само за да не бъдат заменени с други, които няма да се противопоставят на работата без осигуряване. Секторите, в които най-често се отбелязват нарушения са свързани с туризма, общественото хранене, земеделието, строителството и нощните центрове за забавление.

Един от най-драстичните случаи, на който са попаднали проверяващите тази година е голям нощен клуб на остров Крит, където от общо 51 работещи са били осигурени само двама. Другите 49 души са работили на черно. Данните представи ръководителят на икономическата полиция Василис Кондоянис.

В първата половина на 2013 са проведени повече от шест хиляди проверки и са наложени глоби за осем милиона евро. Въпреки засилването на проверките, работата на черно не намалява. За сравнение през първото шестмесечие на 2012 са били извършени над 4,5 хиляди проверки, от които са наложени глоби за 5,6 милиона евро.

За да се справи с ширещата се незаконност на пазара на труда, ресорното министерство взе решение да засили контрола и от това лято влиза сила увеличение на глобите. Ако нарушителите приемат наказателната такса, те ще имат възможност да получат 40% отстъпка от наложената глоба.

От първи август тази година Главна инспекция по труда ще започне засилени проверки, заедно с икономическата полиция и представители на социалната служба ИКА.

“Обединяваме усилията си, за да се справим с всеки тип нарушение на пазара на труда, което включва и заетостта на нелегални имигранти”, подчерта министърът на заетостта Янис Вруцис. От министерството казват, че в последните месеци са затворени 28 фирми, в които е установено, че работят със неосигурени нелегални имигранти.

Досега контролните служби работеха по отделно и не можеха да предприемат мерки, ако установят нарушения в една от областите, която не попада под пряката им юрисдикция. Например икономическата полиция не можеше да наложи наказателна такса на предприятие, което плаща стриктно данъците си, но не е осигурява общия брой на служителите си. 

Контролните органи разполагат с общо 563 души от всички ключови надзорни институции, които в следващите два месеца ще проведат поголовни проверки, главно в туристическите райони в страната. В списъка на районите влизат Йоническите острови, Кикладите, северно Егейско море, остров Крит, Халкидики, Пелопонес, Македония, Тракия и района около Пилио. “Това са примерни райони, но ще се опитаме да покрием колкото се може по-голям брой населени места”, заяви източник от министерството.

Василис Кондоянис от икономическата полиция подчерта, че проверките нямат за главна цел да събират допълнителни средства в държавната хазна. “Основната ни задача е да проверяваме за нарушения и да налагаме глоби, но крайната цел е да накараме работодателите да спазват закона на първо място. Когато се знае, че по всяко време може да дойде проверка, тогава самите предприемчи ще са принудени да се съобразят със закона и да осигурят служителите си”, подчерта той в разговор с GRReporter.

Проблемът с недекларираната работна дейност в Гърция е дългогодишен. Въпреки че всяка година по време на летния сезон се обявяват гръмки акции на контролните служби, проблемът все още не е овладян. След брифинга по темата в министерството на заетостта, журналистите се пошегуваха помежду си: “Да видим какво ще ни кажат догодина – мерките дадоха резултат, недекларираната работна ръка достигна 45%”.

Категории: ИкономикаПазари труд нелегална заетост Гърция лято криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus