Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Електронен флирт да, разплащане не!

15 Септември 2010 / 22:09:36  Емануела Карастоянова
2289 прочитания

 

Социалните мрежи успяха да проникнат и в гръцката култура и са на път да изместят дори и ...средиземноморския флирт. Това поне сочат резултатите от изследването на Microsoft. Изследването е направено online от Windows Live Group в 10 държави от Европа, Близкия Изток и Африка. Общо в него участват 19 730 души, 1324 от които са гърци. И така, 27% от гърците смятат, че интернет е най-лесният начин за запознанства. 1 на всеки 3 е успял да превърне online запознанството си във връзка, 32% си признават, че са направили любовно признание по Instant Messenger, а 33% са намерили любовта си в мрежата. 8% тях са превърнали запознанството си в щастлив брак, а 25% в дългогодишна връзка. Струва си да отбележим обаче, че въпреки нашумелия online начин за запознанство „сватосването” чрез приятели си остава най-популярният метод за запознанство в Гърция.

И все пак, 54%  признават, че предпочитат да флиртуват по Instant Messenger отколкото „лице в лице”. „Гърците сме се отчуждили един от друг. В обществото ни има теми табу, а освен това не сме сигурни в себе си. Вече се затрудняваме да заговорим друг човек” – коментира феномена Дионисис Сакеларопулос, управител на един от интернет клубове на известната верига GNET в Атина.  Дионисис обяснява, че клиентите на клуба са главно  младежи от 15 до 25 годишна възраст, но напоследък мястото се посещава все повече и от възрастни. Причината?  Хората все по-вече са свързани с интернет. „Използват услуги от мрежата, говорят по скайп, проверяват имейли, контактуват чрез facebook”. Що се отнася до връзката със социалните мрежи, наблюденията му потвърждават, че тя е особено силна. Това сочат и данните. 63% от потребителите имат профил в социална мрежа, докато средното ниво за Европа е 45%. Този висок процент класира Гърция на трето място в Европа, след Дания и Норвегия. 33% от гърците обновяват профила си  всекидневно, докато в Европа това прави едва 15% от потребителите. 37% от гърците следят профила на приятелите си. В Европа цифрата отново е по-ниска, 19%.

Едно е обаче електронният флирт, друго са електронните... покупко-продажби. Тук думата си казват недоверието и подозрителността.  Въпреки, че използването на интернет  е на високо  ниво, гръцките консументи определено странят от електронните плащания.  По данни на изследването  Internet & Mobile MC DC, през 2010 година само 1 на 10 гърци е използвал мрежата за да поръча или купи продукт. В Европа (за сметка на флирта) средното ниво е 3,5 пъти по-високо от това в Гърция. Още по-ниски са цифрите що се отнася до продажбите. Само 1 на 100 гърци е използвал интернет за продажба на продукти или услуги, докато в Европа тази цифра е 10%. „Хората тук  се страхуват от кражби. Не се  доверяват на този тип услуги. Гъркът има нужда да отиде до витрината на магазина и да пипне с ръка това, което иска да купи”- обяснява  управителят на GNET. „ Повод за страх няма. Банките вече издават карти захранени със сума по желание. С тях човек може да пазарува и да се разплаща по интернет. Тези карти са предвидени именно за да не се страхуват кллиентите от кражби.  Но гърците все още се страхуват” – заключва Дионисис.

Категории: интернет Гърция флирт покупки продажби електронно разплащанеМедии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus