Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Еспресо фредо срещу фрапе: най-добрите летни кафета

02 Юни 2013 / 17:06:27  GRReporter
10880 прочитания

Шварц кафето, капучиното и класическото гръцко кафе са идеални избори през зимата, но на 35 градуса по Целзий по-скоро ни пречат. Кои са най-вкусните кафета, които предпочитаме през лятото и как да им се насладим най-добре.

Фрапето- любимото кафе на всички гърци

Традиционното „гръцко” фрапе повечето хора свързват със стоене на едно място, табла, отмора. А малко мляко, захар и много кубчета лед то ни разхлажда и ние се отнасяме, докато го разбъркваме механично със сламката.  Открито е през 1957 от ДИмитриос Вакондиос на Международния панаир в Солун, когато не можал да намери гореща вода за кафето си, опитал да го разбърка  в един шейкър със студена вода. Ние сме много благодарни на този „откривател”!

Как да го пием:  с мляко и захар то е една изключителна напитка, което угася горещината и замества успоредно с това сладкия вкус на сладоледа.

Еспресо фредо: ледено удоволствие в minisize                                                                                       

Любимото кафе на италианците има и лятна версия, с много лед и лека пяна. Luigi Bezzera от Милано е откривателят на машината за еспресо и е много уважаван от почитателите на този вид кафе. Еспресо фредо се сервира в средна чаша с много лед (за предпочитане раздробен) и ако искате- захар.

Как да го пием:  За да тонизирате нервната си система, предпочетете фредото си без захар. Ако ви се струва много тежко, добавете малко захар на върха на лъжичката  без да прекалявате и да развалите аромата на кафето.

Капучино фредо:  голямата ни любов

Капучиното се приближава до днешния си образ през 17 век, когато венецианските монаси, искайки да разредят класическото турско кафе, му добавили мед и мляко. Цветър на кафето заприличал на онзи на расата на монасите-капуцини («Capuchin») и от там идва името му. Летният вид на капучиното се обогатява с натрошен лед  и студено разбито на пяна мляко, които създават слой над кафето. Това е големият съперник на фрапето, но е по-леко, тъй като е филтрирано.

Как да го пием:  Тук трябва да сте много внимателни да не прекалите със захарта и с пяната, защото кафето ви  може да се превърне в калорийна бомба... Слагайте по-малко захар, ако не го обичате чисто и два пръста пяна.

Студено гръцко кафе-алтернативно национално удоволствие                                                           

Ако сте фанатичен почитател на гръцкото кафе, тогава с радост можем да ви съобщим, че не е необходимо да го забравите през летните месеци. Напротив, можете да му се насладите в студен вид и да се разхладите до вълните. Създаването му иска време, но ако ви харесва вкусът му- тогава си струва усилията. Направете кафето си както се прави горещото и после го оставете да се изстине в хладилника. След това го прецедете през филтър и му добавете кубчета лед. Ако го предпочитате с мляко, можете да му добавите малко.

Как да го пием:  в конкретния случай направете кафето си точно като горещия вариант. Вкусът е същият, но леден...

 

Фредочино: един десерт с малко вина

Това не е точно кафе, а по-скоро клони към десерт. Да не ви пука обаче, защото се пие през лятото и ако пренебрегнем калориите му, ни дарява хладно удоволствие на плажа или в кафенето следобед. Прави се от една доза кафе, мляко, захар и шоколад. След като разбиете съставките с много лед в блендера, напитката е готова и прилича на млечен шейк. Насладете му се по-добре след плажа, за да се потопите в него.

Как да го пием:  фредочиното се прави най-често в кафетерии от готова смес, но ако искате да му се насладите вкъщи можете да смесите една доза кафе, малко мляко, 2 лъжички  шоколад на прах, една лъжичка захар.

Категории: кафе фрапе фредо капучино фредочино
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus