Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Фанатизирани християни и членове на Златна зора срещу театрална постановка

12 Октомври 2012 / 13:10:00  GRReporter
1809 прочитания

Една театрална премиера, която така и не се състоя стана повод за сблъсъци, сълзотворен газ и прояви на мракобесие в центъра на Атина.
Около 300 членове на парарелигиозни групи, сред които имаше и монаси се събраха снощи пред театър “Хитирио” на улица Иера одос, за да протестират срещу постановката със заглавие “Corpus Christi” (“Тялото на Христос”). Според тях пиесата унижава Исус и неговите апостоли.
Те започнаха да викат лозунги срещу зрителите, които искаха да гледат постановката. Пееха псалми и викаха: “Гърция означαва православие” и, че техният водач е “Исус от Назарет, а не евреинът Антихрист”. Малко по-късно пред театъра пристигнаха поне четири отряда за борба с масовите безредици, които отблъснаха протестиращите.
В протеста взеха участие членове на Златна зора, сред които бяха депутатите Илиас Панайотарос, Йоргиос Герменис и Христос Папас.
Полицаите са задържали четирима души. В същото време на видеоматериали, заснети от очевидци се вижда как Христос Папас буквално измъква от ръцете на двама полицаи един задържан с думите: “Оставете човека на мира”. Фактът, че силите на реда не реагираха предизвика ред негативни реакции.

Източник на видеоматериала: newsbeast.gr

Депутатът от СИРИЗА и писател Петрос Тацопулос, който беше един от желаещите да гледат постановката заяви, че членове на Златна зора са счупили бравата на вратата на театъра, за да не могат зрителите да влязат вътре.
Според информация, публикувана в социалната мрежа Twitter един журналист, който се е опитал да снима как разярената тълпа къса афишите на постановката е станал жертва на побой.
Постановката така и не се състоя, а улицата пред театъра остана блокирана за повече от пет часа. В изявления за радио Вима режисьорът Лаертис Василиу разказа, че са му били отправени заплахи за неговия живот: “Пред театъра се чуваха непрекъснато заплашителни лозунги. Искам да се махна от тази страна. Вече не чувствам никаква сигурност тук”.
Той допълни: “Днес те решиха да запушат устата на свободата на съзнанието и словото в страната, която е родила театъра. Има зрители, които искат да гледат постановката и не разбирам защо не им позволяват да я гледат. Ако те самите не искат, нека не я гледат”.
Режисьорът посочи, че е направен запис на всички нападения и на участниците в тях. На следващия видеоматериал се вижда как депутатът Илиас Панайотарос отправя изключително цинични обиди към актьорите и ги заплашва, че "ще дойде и вашият ред".

Протестиращите останаха пред театъра до късно и се препречваха пред всеки зрител, който искаше да гледа постановката. “Искаме полицията да ни помогне да си вършим работата и да позволи на зрителите да влязат в театъра”, заяви уредничката на постановката Васия Панагопулу.
Постановката “Corpus Christi” беше предизвикала гнева на фанатичните вярващи и преди седмица. Тогава те отново успяха да провалят премиерата по подобен начин, след като съдебните им искове бяха отхвърлени от правосъдието.
Пиесата е написана през 1997 от американския драматург Терънс Макнали. Година по-късно тя е поставена в нюйоркски театър. В нея Исус и апостолите са представени като гейове, живеещи в съвременен Тексас. Юда предава Христос заради сексуална ревност, а той от своя страна извършва бракосъчетание между двама апостоли - гейове.

Категории: ОбществоТеатър парарелигиозни групи постановка Corpus Christi Златна зора полиция сблъсъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus