Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция остава без нафта за отопление тази зима

15 Октомври 2012 / 15:10:28  Виктория Миндова
1794 прочитания

Няма нито да купуваме, нито да продаваме нафта за отопление при създалите се условия, заяви пред GRReporter президентът на Федерацията на собствениците на бензиностанции Михалис Кюсис. В понеделник основните представители на различните федерации за търговия с горива в Гърция се срещнаха с министъра на финансите Янис Стурнарас, за да поискат отмяната на изравняването на акциза върху нафтата за отопление с този за транспорт. Срещата се оказа безрезултатна. Позицията на министърът е била, че изравняването е задължение на Гърция към кредиторите от Европа и Международния валутен фонд, от които зависи финансирането на икономиката и дълга. Затова правителството не може да направи никакви промени в поетите задължения, е казал министърът на срещата.

15 октомври традиционно е датата, на която всяка година започва търговията на нафта за отопление за зимния сезон. Тогава държавата намалява значително акцизът, с който товари горивото, ползвано за локално отопление в сградите в страната.

“След срещата на федерациите на търговците от цялата страна с ресорния министър Янис Стурнарас стана ясно, че не можем да намерим общ път. Ние продължаваме да настояваме на позицията си и искаме отмяна на вдигането на акциза. Настояваме за незабавна среща на лидерите на партиите подкрепящи коалиционното правителство. Те трябва да намерят решение на въпроса. Не може да оставят хората тази година да студуват, защото не им излизат сметките в бюджета”, подчерта Кюсис.

В неформален разговор след срещата председателят на Федерацията на собствениците на бензиностанции в Гърция каза, че търговците в районите Флорина, Килкис и Касторя вече са взели решение да не търгуват с нафта за отопление. Същият пример ще последват и търговците от всички общини в страната. Той разказа пред журналисти случая с възрастна жена от района, в който търгува. Тази година тя е заявила, че няма да си купи нафта, защото пенсията и е паднала от 800 евро  на 600 евро, а разходите за лекарства, ток и други режийни са се вдигнали многократно в сравнение с миналата година.

Търговците заявиха, че ако нивата на цените на горивото са били по-приемливи, биха могли да приемат изравняването за двегодишен период от време. В момента обаче цените са толкова високи, че дори няма смисъл да поръчват от търговците на едро, защото гражданите не искат да купуват.

В първия ден от началото на отоплителния сезон цената на литър нафта за отопление се търгува в по-големите градски центрове средно за 1,35 евро на литър. В провинцията и главно по-отдалечените райони нейната цена започва от 1,40 евро и се очаква да продължи да расте. Ако едно домакинство има нужда от поне един тон нафта през зимния сезон, то цената става непоносима за по-голямата част от гръцкото население, казват специалистите.

Държавното управление настоява, че изравняването на акциза на нафтата с различно приложение ще реши проблема с незаконната търговия. Тяхната гледна точка е, че ако няма по-евтина и по-скъпа нафта, няма да има начин за нелегално търгуване на нафтата за отопление като такава за гориво. “Ако единствената цел на правителството е да се реши проблема с контрабандата, то нека въведат специална субсидия за всички домакинства в края на сезона, която ще компенсира загубите от изравняването на акциза”, предлагат търговците на гориво. Отговорът на финансовото министерство е бил категорично “Не”.

Освен очевидното решение на проблема с незаконната търговия на горивото за отопление за транспортни цели, с новата мярка правителството иска да увеличи приходите в държавната хазна.  Миналата година от акциза влязоха около 600 милиона евро от акциза, тази година няма да съберат дори и 300 милиона евро, пресмятат бензинаджиите. Според търговците целта на правителството няма да бъде постигната, защото тази зима хората масово ще се преориентират към алтернативни и по-евтини методи на отопление. Хората предпочитат да студуват тази зима, отколкото да взимат заеми за закупуване на нафта, каза след срещата представител на търговците. В същото време високият акциз ще повиши и склонността на некоректните търговци да правят фиктивни износи на нафта, с цел да не плащат никакъв акциз, като след това пласират контрабандното гориво на местния пазар. Голяма част от системите за измама са свързани с граничните райони на страната, както установи доклада на професор Димитрис Мардас представен миналата седмица.

Категории: ИкономикаПазари нафта акциз изравняване зима Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus