Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция остава без туристически автобуси за четири дни

31 Май 2012 / 15:05:50  Виктория Миндова
1859 прочитания

Следващият понеделник започва четиридневна стачка на шофьорите на туристически автобуси, стана ясно след провала на преговорите за подписване на Колективния браншов трудов договор между работниците в сектора и техните работодатели. В резултат на това, Гърция ще осъмне следващата седмица без транспорт за туристите. Има голяма вероятност гостите на страната да се наложи да прибегнат към конвенционалните превозни средства, вместо очакваните транспортни услуги включени в туристическите им пакети.

GRReporter се свърза с Федерацията на служителите в туристическия транспорт в Гърция. Това е синдикалната организация, която инициира протеста и нейният председател Василис Димитропулос заяви за нашите читатели: “Едностранното решение на работодателите да съкратят заплатите, да отменят минималното работно възнаграждение, да окастрят повечето от полагаемите ни надбавки и да намалят правото ни на свободни дни, ни накара да реагираме”. Според Димитропулос предложенията на работодателите са били много по-лоши и неизгодни за служителите от промените, предвидени в трудово-правните отношения според Меморандума за финансова помощ. Работническият съюз и работодателите са провели три срещи от март тази година досега, за да могат да достигнат съгласие за нивото на заплатите в следващата година.

“След предпоследната ни среща с работодателите решихме да изготвим програма, в която не само не искаме повишения, а отстъпваме и някои от надбавките ни върху основната заплата”, поясни синдикалистът. Той заяви, че са предложили намаления от нетните възнаграждения в размер на 5%, като колективният браншов трудов договор е трябвало да важи за три години. Димитропулос твърди, че синдикатът е получил устно уверение, че предложението на служителите ще бъде прието. На срещата, на която е трябвало да се подпише договорът, работодателите са се отметнали от думата си, казва Димитропулос. Те са настояли за съкращаване на около 25% от заплатите и промени в почивните дни на служителите.

Както всички знаем, монетата винаги има две страни. Националният статистически институт в Гърция скоро представи данни, които сочат над 40-процентово намаление в туристическия поток в страната, главно на туристите ползващи услугите на специализираните автобусни линии. На въпроса “Дали не е очаквано работодателите да искат намаление на заплатите при срив на оборота?”, Василис Димитропулос отговори: “Това не означава, че трябва да отменят колективните трудови договори. Ние изчерпихме всички възможности, за да достигнем консенсус преди да обявим четиридневната стачка. Задължени сме да подсигурим минималното за нашите работници”. Според него работещите не могат да се съгласят с всяко условие, което им се постави като “агнета пред кланица”, както се изрази той и затова обявяват стачка. Между един часа сутринта в понеделник, четвърти юни и четвъртък туристическите автобуси няма да работят.

От страната на работодателите стои Общогръцката федерация на туристическите предприятия. Нейният председател Мариос Тривизас заяви специално за читателите на GRReporter: “Стачката е най-лошият начин, по който можеше да се развият разговорите. Днес продължават преговорите между членовете на нашата федерация и ще направим всичко възможно да предотвратим активните стачни действия. Ще потърсим алтернативи, така че да можем да посрещнем колкото се може повече от изискванията на служителите”. От работодателската федерация оставиха да се разбере, че са готови на нови отстъпки. Смятат, че има възможност да се достигне до консенсус, въпреки пречките, но настояват, че и служителите трябва да разберат нуждите от съкращения.

Междувременно все повече авиокомпании се оттеглят от гръцкия пазар поради високите летищни такси на “Елефтерос Венизелос”. Председателят на Съюза на туристическите подчертава, че ако столичното летище не намали таксите си в най-скоро време, няма да останат авиокомпании, които да го ползват. Андреас Андреадис, който е председател на Гръцката асоциацията на туристическите компании припомня, че бившият министър на транспорта и инфраструктурата Макис Воридис се беше ангажирал да намали на половина допълнителните такси на столичното летище – обещание, което не бе спазено. Георгиос Дракопулос от същата асоциация казва: “Веднага след като се успокои политическата и икономическата ситуация след изборите, търсенето ще нарасне. В същото време трябва да наложим политика на въздушния транспорт, която да има две основни цели. Едната е да се подобри конкурентоспособността на гръцкия аеротранспорт, а другата е да се развият летищните инфраструктури според критериите на частния сектор”.

Международните авиокомпании започнаха да се отделят от гръцкия пазар една след друга след влошаването на икономическата криза. Последната компания, която изпълняваше директни полети между Атина и Ню Йорк, Delta прекрати преките полети в началото на октомври 2011. Преди тях обслужването на тази дестинация бе прекъсната както от Олимпик Еър, така и от Continental. Миналата седмица Singapore Airlines също обявиха, че прекратяват полетите по линията Атина - Абу Даби, а последните полети до Сингапур ще бъдат изпълнени на 26 октомври 2012. Португалската TAP също прекрати полетите си до гръцката столица през октомври миналата година, а Thai скъса гръцката връзка месец по-късно. Националната авиокомпания на Бахрейн GULF-AIR прекрати полетите до Атина също преди настъпването на 2012.

Категории: ИкономикаПазариОбщество стачка транспорт Гърция туризъм летище
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus