Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката полиция очаква вълна на насилие през следващите месеци

15 Август 2012 / 15:08:59  GRReporter
3010 прочитания

Разследването по случая с банковия обир и убийството на 53-годишния таксиметров шофьор на остров Парос продължава с интензивни темпове. Властите анализират данните на един мобилен телефон, който е паднал от джоба на някой от иначе прекрасно подготвените обирджии по време на сблъсъка с жертвата.

Според източници малко преди обира от конкретния телефон е било направено обаждане, което се очаква да предостави ценна информация за самоличността на нападателите. Особено, след като резултатите от лабораториите до момента не хвърлят никаква светлина върху кървавия обир.

В същото време растат предположенията, че един от извършителите в грък. Според статия в електронното издание на вестник То вима полицията изразява съмнения за един 42-годишен мъж, който в миналото е осъждан многократно и в момента се издирва. Конкретният мъж е бил разследван и осъждан за участие в схватки с полицията, заедно с рецидивиста Костас Пасарис и всеизвестните братя Никос и Василис Палеокостас, както и за убийството на един затворник от албански произход в затвора в Коридалос, за което по-късно бил оневинен. Съществуват много улики, че 42-годишният мъж е участвал в десетки обири в района на Едипсос и на много острови.

Съмненията на полицията за неговото участие в обира на остров Парос е, че един от обирджиите е заявил: „Ние не обираме клиентите, а само касите”. Подобно изявление са направили и крадците на няколко банки в района на Едипсос и в област Арголида: „Ние сме бедни гърци и гладуваме. Банките бълха ги е ухапала”.

Полицията е под пара не само на Парос, но и в цяла Гърция, поради опасенията, че след завръщането на отпускарите ще последва вълна от насилие. Последователните кървави обири, нападенията с расистки мотиви, сблъсъците между имигрантски групи, кървавите побои между футболни хулигани, както и опасенията от появата на нова „партизанска борба в града” след изчезването на лидера на терористичната групировка Революционна борба Никос Мазиотис съставят една леснозапалима смес.

Убийството на таксиметровия шофьор в Парос, на 20-годишния иракчанин в центъра на Атина и десетките нападения срещу чужденци се смятат за показателни събития за това, което ще последва през следващите месеци.

Паралелно с това полицията очаква една особено гореща есен с десетки протестни шествия, някои от които може да бъдат белязани от сблъсъци на анархисти, членове на крайнодесни организации и органите на реда. Огромният скок на безработицата, присъствието на стотици хиляди нелегални имигранти, правната рамка, но и проблемите, които предизвика орязването на заплатите на полицаите създават опасения, че ситуацията може да излезе извън всякакъв контрол.

Анализът на данните е повече от показателен. Престъпността е в своя апогей. Докато през 1991 в цяла Гърция са се провеждали около 1 000 обири на година, техният брой в края на 2012 ще надхвърли 7 000. През 2010 общият брой на банковите обири е бил 300. Кражбите в супермаркети са достигнали до 360, а обирите на жилища – 432.

Мерките за сигурност, които взеха банките и големите търговски компании се очаква да смъкнат броя на обирите до 60, а тези в супермаркетите не се очаква да са повече от 260. Така 50-те големи и тежко въоръжени престъпни групи, които крадяха общо около 8 милиона евро от „големите риби” сега се опитват да си ги набавят от набези в стотици домове на обикновени хора. През 2012 обирите в жилища се очаква да са повече от 1 500 и много от тях не е изключено да прераснат в кървави сблъсъци. И най-малката реакция от страна на жертвите може да се превърне в трагедия. През последните месеци имаше поне 20 случаи на убийства и сериозни наранявания по време на обири в жилища и търговски обекти. Жертвите са предимно възрастни хора и в повечето случаи техните извършители остават неразкрити.

След обира в Парос полицаите се опасяват, че следващата стъпка на престъпниците ще бъде отвличането на директорите на банкови клонове, за да могат по този начин да превъзмогнат мерките за сигурност. Те очакват също да се увеличат отвличанията на деца и други леснодостъпни жертви. В същото време обирите н жилища се увеличават всяка година с около 8 – 10 на сто и до края на 2012 се очаква те да достигнат до 30 000.

Един от особено сериозните проблеми, пред които е изправена гръцката полиция е „рециклирането” на престъпниците. Както посочва неин високопоставен представител през последните месеци са били заловени общо 620 души за различни престъпления. 200 вече са били освободени и 60 от тях са били заловени отново за извършването на нови престъпления.

Всеки ден полицията в Атина залавя по около 150 – 200 души за извършването на престъпления или в рамките на акциите по залавянето на нелегални имигранти. „Криминалните, които арестуваме за извършването на големи кражби и обири остават в затвора за по няколко месеца и най-много до две години”, подчертават те.

Особено притеснителни са зачестилите напоследък нападения с расистки мотиви. „Група от крайнодесни или хора от запаса са се самообявили за отмъстители. Те нападат и убиват нищо неподозиращи чужденци по улиците, само заради цвета на кожата им. За нещастие, поне засега е много трудно да бъдат разкрити.

Категории: Криминална хроникаОбщество полиция насилие нападения терористични нападения социални сблъсъци анархисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus