Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гурме Великден? Само ако си сготвите сами. Вкъщи

02 Май 2013 / 16:05:24  Анастасия Балездрова
3412 прочитания

Няколко дни преди най-големия християнски празник подготовката около това какво ще сложим на празничната трапеза вече кипи. По този повод GRReporter се една от най-известните посланици на гръцката кухня - Даян Кохила за едно блиц интервю. Тя е готвачка, автор на готварски книги, консултант в ресторанти и кулинарен критик и се движи и работи в Ню Йорк, Атина и остров Икария.

В него интервюто Даян Кохила разказа за традиционните гръцки ястия за празника и даде ценни съвети на домакините.

Г-жо Кохила, повечето православни държави традиционните ястия на Великден са козунакът, яйцата и агнешкото месо. Но в Гърция има и други - например кокореци и магирица. Бихте ли ни разказали за тях?

Всички традиционни блюда на великденската трапеза са различни в различните региони на Гърция. Например агнето или ярето могат да бъдат приготвени по много начини – от пълнени с ориз или булгур, каквато е рецептата на Додеканезите до печене на шиш. В някои региони на Цетрална Гърция ястието кокореци се пече на фурна, а не на шиш. В други региони, като Мани в южната част на Пелопонес пекат агнето или ярето на фурна с артишок.

За ястието магирица важи същото. Начините на приготвяне варират от супа до сготвени дреболии. Съществуват и много местни тестени сладкиши, които се приготвят със сирене, канела, розова вода, дестилат от портокалови цветчета или дори с мед и са характерни за островите в Егейско море.

Как можем да направим великденската трапеза наистина празнична с помощта на кулинарното изкуство?

Като предпочетем да сготвим вкъщи, а не да организираме празничния обяд в ресторант.

Какво бихте посъветвали нашите читатели, за да не преядат на празничната маса?

Да опитат от всичко, но в разумни количества.

Колко време трябва да отделят домакините, за да приготвят една наистина богата великденска трапеза?

Бих казала между един и два дни. Не включвам в това месенето на козунаци, курабийки и боядисването на яйца, които правим през Страстната седмица.

Какво бихте препоръчали на по-невъздържаните? Какво да консумират в дните след Великден, за да смъкнат натрупаните килограми?

Салати, протеин и плодове. Да стоят далеч от хляба и сладките.

Как да използваме храните, които остават след Великден?

Съществуват много рецепти за сварените яйца. Агнешкото или ярешкото могат да бъдат сготвени като сос за спагети, филийки за домашен гирос и много други.

Ето две от рецептите на Даян Кохила за Великден, които бяха представени в предаването й “Какво ще ядем днес, мамо?” по телевизия Алфа.

Пълнено агне по рецепта от остров Самос

Продукти:

1 агнешки дроб без ципа, нарязан на малки парченца

1 плешка от агне или яре

8 стръка пресен лук, от които използваме само бялата част, нарязани на ситно

1 връзка пресен копър, нарязан на ситно

1 връзка пресен магданоз, нарязан на ситно

зехтин

1 чаена чаша ориз

1 чаена чаша вода

сол, пипер

сокът от 1 или 2 лимона

настъргана кора от половин лимон

Начин на приготвяне:

Затопляме 2-3 супени лъжици зехтин в голям тиган и запържваме лука на среден огън за около 7 минути, като бъркаме непрекъснато. Добавяме ориза и бъркаме за няколко минути, след това добавяме сол и пипер. Добавяме вода и оставяме сместа да заври, докато се изпари цялата течност. Прехвърляме сместа в една дълбока купа. Добавяме в нея ситно нарязаните копър и магданоз и малко от настърганата лимонова кора. След това затопляме 1-2 лъжици зехтин в същия тиган и запържваме нарязания на малки парчета дроб, отново на среден огън и бъркаме за около 5 минути, докато се зачерви. Добавяме го към останалата смес. Затопляме фурната на 200 градуса. С помощта на остър нож изрязваме ненужната лой от месото, без обаче да премахнем ципата на месото. След това със същия нож отделяме внимателно ципата. Продължаваме с ръка с цел да се образува един “джоб” между ципата и месото. Внимавайте колкото се може повече, за да не я скъсате.

Категории: Общество Великден кулинарство рецепти Даян Кохила
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus