Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Моряците блокират пристанищата за два дни. Задава се гражданска мобилизация

09 Април 2012 / 17:04:07  GRReporter
1137 прочитания

Нищо не може да спре синдиката на морските работници (ПНО) да се откаже от решението си да проведе 48-часова стачка във вторник и сряда от страстната седмица. Усилените преговори през уикенда между правителството и синдикалната организация не дадоха резултат. В понеделник управителният съвет на моряшкия синдикат отказа поканата на министъра на здравеопазването и социалното осигуряване Андреас Ловердос за среща, за да се обсъдят темите около реформирането на осигурителния фонд на моряците. Държавното управление, туристическите предприятия и островните производители хранеха надежди, че морските синдикалисти ще отменят планираната стачка в последния момент, но те не се оправдаха.

“Предложенията на министерството се оказаха незадоволителни”, заяви лаконично пред журналисти главният секретар на синдиката на морските работници Янис Халас след вчерашната му многочасова среща с министъра на развитието конкуренцията и търговския флот Ана Диамандопулу. Тя от своя страна заяви: “През изминалата седмица стана ясно, че това беше едно предварително взето решение, продиктувано най-вече от предизборната целенасоченост на Гръцката комунистическа партия”. Така коментира липсата на резултат от срешата с моряшкия профсъюз министър Диамандопулу, която е категорична, че всички нерешени въпроси свързани с гръцкото корабоплаване като конкурентоспособност, безработица, знаме чакат да намерят отговор вече десетилятия.  “Те трябва да бъдат поставени на масата за разговори непосредствено след изборите и да бъдат реален обект откровен диалог, когато предизборният период няма вече да служи за извинение”.

Членове на туристическите агенции смятат, че вече е нанесена непоправима щета на вътрешния туризъм. От миналата седмица са били анулирани стотици хиляди резервации за фериботите, които свързват островна Гърция с вътрешността на страната. Тази година резервациите в хотелите за почивка по Великденските празници се оказаха с 50% по-малко. След потвърждаване на стачката и последвалите анулирания половината от хотелите в Гърция, които работеха по Великден 2011, сега ще останат затворени.

Президентът на Федерацията на гръцките хотелиери Герогиос Цакирис заяви, че най-големият удар за местната икономика не е спадът в туристическия поток по Великденските празници, а сигналът, който страната издава. “Чужденците ще си кажат -  гърците пак започнаха старите номера”, казва Цакирис и добавя, че това може да нанесе необратими последствия за местната икономика. “Протестите лишават местните общности от правото да работят”, обяснява Янис Рецос, който е председател на Атинската камара на хотелиерите.

“Въпросът е как да осигурим спокойното транспортиране на стоките от островите, както и гладкото превозване на хората за Великденските празници. Трябва да защитим интересите на туризма”, заяви пред Радио 9 правителственият говорител Панделис Капсис.Това изглежда няма да е възможно само с инструментите на дипломацията и преговорните усилия.

Евентуална гражданска мобилизация на стачкуващите е един от вариантите, които министърът на административните реформи Димитрис Репас не изключи в интервю пред телевизия Скай. Този вариант може да се окаже единствен изход,  ако стачкуващите не се откажат от плановете си да блокират морския транспорт на страната в най-натоварения туристически период тази пролет.

През 2010 Репас бе министър на транспорта, когато избухна първата поредица от дългосрочни стачки срещу либерализацията на пазара. В продължение на двата най-натоварени месеца в годината (юли и август), Гърция бе под постоянната блокада на синдиката на шофьорите на камиони и цистерни. Те се противяха на правителствената политика, подобно на морските синдикални дейци днес. След поредица от безрезултатни разговори и постоянни затруднения в всекидневното транспортиране на хранителни стоки, лекарства и горива, министерството на транспорта постави ултиматум - или гражданска мобилизация на стачкуващите, или затвор. Крайната мярка даде резултат и въпреки общото несъгласие на синдикалистите, стачките бяха преустановени. Дали същият модел ще се приложи и за стачката на работещите в морския транспорт, предстои да разберем. 

Категории: ИкономикаПазари стачка ПНО моряци Гърция Пирея
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus