Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На пазара липсват продавачи, мениджъри и техници

29 Май 2013 / 18:05:06  Виктория Миндова
1792 прочитания

Най-търсената работна ръка в Гърция през тази година са специализирани продавачи в различни браншове, мениджъри на средно и високо ниво, както техници и майстори. Това сочат данните на компанията за човешки ресурси Manpower Group-Гърция, която е провела запитване между 751 работодателски организации от частния и държавния сектор.

Въпреки широката безработица, отворените работни места за тези позиции трудно се запълват, защото работодателите не могат да открият подходящ персонал за тях. “Най-важният извод, който можем да направим от тазгодишния анализ е, че на кандидатите за работа им липсват опит и талант за управление на бизнеса”, казват от Manpower.

В последните години между работодателите се наложи мнението, че може да се постигне повече с по-малко, за да се адаптират към неблагоприятните икономически условия. Въпреки това, сега по всички личи, че несигурността в икономическата среда ще продължи, но жизнеността на предприятията намалява. Те не могат още дълго да разчитат на не достатъчно добре подготвен човешки ресурс. “Може един кандидат да има добри общи качества, но ако му липсват конкретни познания за областта или не може да се впише в работната среда, той остава неподходящ за позицията”, поясняват специалистите.

Основните проблеми, с които най-често се сблъскват работодателите, когато търсят кандидат за конкретна позиция са липса на опит, коефициент на емоционалната интелигентност (soft skills) и образователна подготовка (hard skills - способността за извършване на определен вид работа или дейност).

Опитът се цени винаги и дава предимство на кандидатите, когато се съревновават за свободна позиция.

Не по-малко важни са така наречените soft skills или емоционалната интелигентност. Това включват в себе си набор от личностни качества, които правят кандидата подходящ за развитие в работна среда – комуникация, език, приятелско отношение, желание за работа в екип, лични навици и оптимизъм.

Тези качества се отнасят до способността на човек да си взаимодейства ефективно с колеги и клиенти. Като цяло са приложими и важни както за работното място, така и за средата извън него. Специалистите подчертават, че в дългосрочен план емоционалната интелигентност на служителя може да се окаже по-важен ресурс за предприятието от неговата диплома.

Друга характеристика на днешния пазар на труда е, че той е препълнен с млади неопитни специалисти с дипломи, които нямат практически познания в дадена сфера. Те не са готови да се преквалифицират, за да изпълняват ръчен труд, но не могат да бъдат усвоени с пакета знания, които предлагат в период на криза . Така се обяснява липсата на хора с практически технически познания (майстори, водопроводчици, електротехници и т.н.). “Вижте колко безработни лекари има, а няма достатъчно водопроводчици например”, казват от компанията пред GRReporter.

Ако сте работодател най-добрия начин да изградите добър екип от служители е инвестирането във вътрешно обучение на персонала. Това мнение споделят 53% от запитаните работодатели. 43% залагат на моделите за вътрешно устройство на работа. “Тези модели са свързани с гъвкавостта на работната среда”, поясниха от Manpower. Дава се възможност на служителите да работят от разстояние, ако това им помага да достигнат по-добри резултати.

Освен това ръководителите могат да потърсят между подчинените си, хора с потенциал за растеж и да ги включват в програми за вътрешнофирмено развитие. Възможността за растеж вътре във фирмата мотивира персонала за по-добри резултати.

Успешна практика се смята и разместването на длъжностите в работната среда, за да се открие конкретния талант на отделните работещи. Само 3% смятат, че високата начална работна заплата и допълнителните бонуси могат да привлекат правилния кандидат.

Според 48% от гръцките работодатели на днешните кандидати им липсват познания за работа с клиентите. Взаимовръзка между работа/производителност също играе важна роля (42%). Друг проблем на персонала остава качества като изобретателност и иновационност. Това мнение споделят 30%.

Около 5% от работодателите са готови да наемат кандидат, който може да няма нужните познания в дадена област, но има желание да се учи и да се развива в конкретната професионална среда. Този тип фирми най-често си съдействат с различни образователни центрове или имат свои отдели за обучение, за да създадат професионално подготвена работна ръка.

Ако сте безработни и искате да намерите своето място на пазара на труда трябва да потърсите начин да обогатите натрупания досега професионален опит с нови качества или познания. Не се страхувайте да пробвате различно поприще, дори това да означава, че ще излезете извън границите на познатото. Около 5% от работодателите са готови да наемат кандидат, който може да няма нужните познания в дадена област, но има желание да се учи и да се развива в конкретната професионална среда. Този тип фирми най-често си съдействат с различни образователни центрове или имат свои отдели за обучение, за да създадат професионално подготвена работна ръка. Никога не е късно да научите нещо ново, за да бъдете полезни на себе си и на някой друг, казват специалистите и поощряват по-възрастните поколения да рискуват.

Категории: ИкономикаПазари пазар на труда Гърция работа ManpowerGroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus