Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Намаленията съживиха замрелите магазини в Атина

02 Август 2012 / 18:08:25  Анастасия Балездрова
2004 прочитания

Летните намаления започнаха в средата на юли, след продължилия два месеца период на политическа нестабилност. През цялото това време търговците се оплакваха, че в магазините им не стъпва нито един клиент в опита си да опишат лошото състояние на отрасъла.

Днес по най-централната търговска улица в Атина клиентите не бяха много, въпреки че на витрините пробляскваха примамливи оферти за намаления от 30 до 70 на сто. Хората предимно разглеждаха, а повечето влизаха в магазините с по-евтина конфекция.

„Намаленията започнаха с оптимизъм, породен от нормализирането на политическата ситуация в страната. Нямаме официални данни, но според повечето от колегите, с които разговаряме спадът в продажбите през този период е между 10 – 30 на сто в сравнение с миналата година. Това е много отрицателна констатация, защото преди година поне в Атина ситуацията беше по-сложна: имаше бурни социални протести, палежи, тежки сблъсъци, Негодуващите бяха превзели площад Синтагма. Тази година, въпреки че нещата са спокойни имаме спад. Обяснението е едно: хората просто нямат пари, за да пазаруват”, заяви за GRReporter заместник-председателят на търговците в Атина Панайотис Думас.

В същото време той изрази загрижеността си за бъдещето на отрасъла. Въпреки че няма конкретни данни за броя на закритите магазини, той посочи, че 50 на сто от професионалните помещения в центъра са празни и чакат наематели. „Най-общо можем да кажем, че между 40 – 50 на сто от фирмите в центъра са били закрити. Оцелелите се справят много трудно. Някои съществуват, единствено благодарение на факта, че собствениците не могат да ги закрият или се помещават в собствени имоти”.

Най-сериозни са проблемите за магазините, които продават дрехи и обувки. Заради намалените доходи те се намират много долу в списъка с най-необходимите неща и вече се смятат почти за луксозни стоки. „Хората не купуват и предпочитат да носят старите си дрехи, въпреки че цените се доближават до реалната стойност на стоките”.

Според Панайотис Думас най-незасегнатите търговски фирми са тези, които предоставят услуги. „Това са комуникациите и други видове услуги, при които няма складирани стоки, нито е бил инвестиран капитал за закупуване на продуктите”. Той подчерта един сериозен проблем, с който се сблъскват все повече гръцки фирми. „Липсата на ликвидност действа отрицателно на авторитета ни пред фирмите-износителки от чужбина. Например немските компании ни информираха, че няма да приемат поръчки, ако не получат предварително капаро, а понякога и пълната сума за стоките, преди да ги предадат”. Той допълни, че поради тази причина фирмите, които внасят луксозни стоки от чужбина не излагат цялото количество, именно защото нямат възможността да поръчат други за следващия или по-следващия сезон. Пазят ги за следващото лято, защото им е трудно да подновят своите артикули.

Асоциацията на търговците обаче търси непрекъснато начини да подобри отрицателната пазарна атмосфера. „За нас един от особено сериозните проблеми в Атина е блокирането на центъра от протестни шествия. Подкрепяме напълно усилията на кмета Георгиос Каминис да предложи закон, който ще забранява блокирането на улиците от социални протести на малки професионални групи”.

„От началото на кризата оборотът падна с около 60 на сто”, заяви за GRReporter собственикът на един от най-престижните магазини за мъжко облекло и член на управителния съвет на асоциацията Никос Янетос.

Той определи изминалия месец май като „драматичен”, понеже оборотът е спаднал с над 50 на сто в сравнение с миналата година. „Заради повторните избори юни също беше лош месец със спад над 30 на сто. На този фон месец юли протече добре. Имаме спад от около 10 на сто, но като се има предвид, че годишният показател сочи спад от над 25 на сто, сегашният оборот може да бъде определен като задоволителен”.

Никос Янетос уточни, че не говори за печалби, а за оцеляването на фирмите, „докато видим какво ще стане в бъдещето”. „Разбира се, за това спомагат и цените. Търговците предлагат възможно най-добрите, за да могат да привлекат клиентите”. 

Той изрази надеждата си, че ако няма големи социални сътресения и правителството започне да провежда реформите за оздравяването на икономиката, търговските фирми ще успеят да се задържат на пазара и да дочакат по-добри дни.

Категории: ИкономикаКомпании търговци намаления магазини оборот
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus