Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-малко пет нови секции на изборите през октомври

09 Септември 2014 / 12:09:09  Анастасия Балездрова
810 прочитания

В последния ден от определения за подаване на заявления за участие в парламентарните избори на 5-ти октомври срок, броят на регистриралите се българи в Гърция е 456 души.

Според данните в електронната страница на Централната избирателна комисия освен в Каламата и село Ставрос в региона на Солун, съществуват още три места, където са събрани над 40 заявления и въз основа на избирателното законодателство следва да бъдат открити избирателни секции. Става дума за остров Кос, за където са подадени 56 заявления, град Гумениса в Северна Гърция с 40 заявления и площад Караискаки в Атина с 54 заявления.

В изявление пред GRReporter първият секретар на посолството на България в Атина Мариана Петрова посочи, че окончателният брой и адресите на секциите ще бъдат обявени на по-късен етап, тъй като част от заявленията се изпращат по пощата и се очаква да пристигнат през следващите дни.

Тя подчерта, че по силата на законодателството секции ще има и на местата, където са били откривани през последните пет години и в тях са гласували не по-малко от 100 гласоподаватели.

На проведените по-рано тази година европейски избори на територията на Гърция бяха открити 11 секции: три в Атина и по една в Солун, Александруполис, Волос, Йерапетра, Кавала, Родос, Патра и Ханя.  

GRReporter припомня, че заявления могат да се подават до края на деня по следните начини:

а) лично от гласоподавателя в дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава;

б) по пощата на адреса на дипломатическо или консулско представителство на Република България в съответната държава, като пощенското клеймо трябва да е с дата до 09.09.2014 г. В едно писмо може да има повече от едно заявления, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице. Изпратените по електронна поща сканирани заявления не се считат за изпратени „по пощата чрез писмо";

в) с попълване на електронно заявление през интернет страницата на Централна избирателна комисия на адрес: https://www.cik.bg/foreign_register_pi2014?

Категории: Българи в Гърция парламентарни избори избирателни секции заявления за регистриране
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus