Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Питки със сирене и мед по критски

31 Октомври 2013 / 13:10:42  GRReporter
2763 прочитания

Даниел Лахана

За край на краткия ни престой в Гърция, с обещанието да се върнем отново в бъдеще, предлагам една рецепта подходяща както за любителите на сладко, така и на солено – традиционни питки със сирене и мед по критски.

Можете да ги хапватеза закуска с мед, или като десерт, или да ги поднесете солени, без мед, като лека закуска, допълнена с домати и маслини.

Почти всеки, който познава Гърция, е чувал за вездесъщата баница със сирене или баница със спанак. Е, това е може би по-малко известен, но не по-малко вкусен, вариант, който можете да направите сами и за който не е необходимо да използвате кори, а един вид тесто, което можете да замесите лесно и икономично у дома!

Този вид баница се нарича ''Sfakianopita'' на Гръцки тъй като питката произлиза от планинския район Sfakia в югозападен Крит, който е бил обитаван от много селскостопански производители и животновъди. Тъй като прекарвали цял ден в планината, те са имали нужда от лесна за приготвяне и носене, и същевременно питателна, храна. Така се появили тези питки със сирене, изполващи по най-добрия възможен начин пресните местни продукти – прочутите мед и сирене.

Традиционно те се приготвят с прясна суха извара от козе или овче мляко (както и със заквасена, за разнообразие, или със сладка). За местните жители най-добрият вариант е с меко, леко сладко сирене от Ханя на остров Крит. Докато в други рецепти можем да използваме рикота или дори сирене котидж вместо суха извара, в този случай те не са подходящи, защото са твърде ''сочни'' (дори и да изцедите и изсушите сиренето предварително, вероятността от него да се просмучи течност в тестото остава голяма). Независимо от това, аз стигнах до моя собствена алтернатива (виж забележката по-долу)* с много по-лесно намиращото се на пазара сирене фета. То не е от най-широко използваните сирена в Крит, текстурата му не е като на изварата и е с различен вкус, но всъщност е вкусен заместител, ако не можете да намерите някакъв вид суха извара.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Смесете брашното със солта и пресейте в голяма купа. Направете ''кладенче'' (дупка) в средата, в което да добавите зехтина, ракията (или друг вид спиртна напитка /лимонов сок) и достатъчно вода, за да се получи средно меко еластично тесто. Отначало добавете половината от водата и започнете да разбърквате и месите с ръце - различните типове брашна изискват различно количество вода. Тестото е готово, когато стане меко и еластично, без да се лепи по ръцете. Ако смятате, че е твърде лепкаво - добавете още брашно, ако е твърде сухо - добавете още вода. Когато сте готови, разделете тестото на 10 равни части - ако искате можете да го претеглите. Поставете тестените топки в купа покрита с чиста кърпа, за да не изсъхват. Разделете сиренето на 10 равни части (претеглете го, ако искате) и ги оформете като топки с размера на по-голямо яйце.

Вземете една от тестените топки и я разточете до кръг с диаметър около 12 см. На този етап големината не е важна - просто трябва е достатъчна, за да обгърне напълно топката от сирене след това.

Поставете една топка сирене в средата и я завийте с тестото като го издърпвате внимателно, ако е необходимо.

Подгънете добре от всички страни, за де не може сиренето да "избяга" по-късно, когато ще разточваме отново.

Три подгънати краища

Всички четири краища са добре подгънати, притиснати и объранти надолу.

Набрашнете леко работната повърхност. Разточете отново, за да се получи пак кръгла форма, но този път по-голяма - с размерите на малка чиния (15 см + ), която, ако искате, можете да поставите върху тестото и да изрежете излишнто, за да се получи по-съвършена кръгла форма. Лично аз предпочитам по-"грубия" вид. По-важното е, че трябва да разточите тестото колкото е възможно по-тънко (2-3 мм дебелина) без да излезе сиренето! Това е доста трудено и затова трябва да разточвате леко навън, без да натискате твърде силно.

Леко намазнете тиган, за предпочитане с незалепващо покритие, и го поставете на котлона при средно-висока температура. Когато загрее, поставете разточената питка, като я побутвате от време на време. Когато усетите, че започва да се отлепва от тигана я обърнете, като пак я побутвате.

Обърнете я няколко пъти, докато започнат да се оформят мехурчета. Целта в случая не е да постигнем равномерен кафяв загар, а характерните кафяви петна.

Не е толкова трудно, колкото звучи - само я побутвайте, за да не загори. Намаслявайте тигана с четка след всяка питка, но използвайте възможно най-малко масло. След около 5 минути, питката трябва да е готова.

Извадете я от тигана и сервирайте гореща, традиционно намазана с течен мед.

Солената версия, без мед, може да се сервира с резени домат и маслини, а също и с нарязани колбаси.

ЗАБЕЛЕЖКА

* Алтернативна рецепта със сирене фета

500 грама сирене фета (възможно най-сухото и твърдо, което можете да намерите)

Приблизително 2 1/2 супени лъжици зехтин

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus