Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Планират закриването на факултети в университети и технически колежи

18 Август 2012 / 14:08:08  GRReporter
2455 прочитания

Политическото ръководство на министерството на образованието проучва предложение за закриването на над 150 факултета и катедри в университети и технически колежи. Правителството смята, че въпросът е от първостепенна важност, а Агенцията за осигуряване на качество определя като неоправдано разпръсването на факултети и катедри из цялата страна.

Става въпрос за факултети и катедри, към които кандидат-студентите не проявяват интерес, такива с неясни учебни дисциплини, сходни катедри, разпръснати из цялата страна, катедри, при които има припокриване на изучаваните дисциплини.

Едновременно с това постъпват предложения за сливане или дори за закриване на цели учебни заведения, предимно провинциални.

Дискусиите около плана за висшето образование, наречен „Атина”, са започнали преди доста години и всеки нов министър на образованието обещава, че ще стартират необходимите процедури, но никой не го прави.

Неотдавна и настоящият образователен министър Константинос Арванитопулос заяви, че този въпрос се поставя отново на дневен ред, и с него ще се заеме Агенцията за осигуряване на качество в университетите, която ще проучи ситуацията и ще представи окончателните предложения пред ръководството на министерството.

В новия закон за висшето образование е посочено, че ръководствата на университетите или техническите колежи ще могат да решават дали искат да слеят с други, да преименуват или направо да закрият факултети и катедри, които не отговарят на конкретни социални и научни нужди. Въпреки това обаче отново отговорността за това се прехвърля на държавата.

Що се отнася до университетската общност, тя е разделена на две, тъй като сред нея има хора, които подкрепят плана „Атина”, но и хора, които твърдят, че подобно нещо е невъзможно, а и няма смисъл, защото поне в икономически аспект държавата няма да спечели нищо.

Днес във висшето образование има 499 катедри. От тях 286 са в университетите, а 213 – в техническите колежи. От 1999 до 2009 са основани близо 100 нови катедри в университети и технически колежи. Много от тях нямат ясно определени учебни дисциплини, докато други са сходни с катедри, които вече са съществували в същите учебни заведения. 24 университета са разпръснати в 36 различни града, а 16 технически колежа – в 40 града и малки градчета.

От университетите, тези, които се намират в област Атика, градовете Патра, Янина, Ханя, и на остров Керкира, функционират в рамките само на един град, докато останалите са се разпрострели в по два до шест града. Така например Солунският университет „Аристотел” има 40 катедри в 3 града, Тракийският университет „Демокрит” - 20 катедри в 4 града, Егейският университет - 17 катедри в 6 града, Критският университет - 17 катедри в 2 града, а Тесалийският университет - 16 катедри в 4 града.

При техническите колежи има катедри, които наистина са разпръснати в цялата страна. При това към много от тях младежите не проявяват никакъв интерес. Впечатляващото е, че човек може да намери някои от катедрите в 10 различни града и съответните учебни заведения. Така например може да се открие катедра по:

Медицина за подготовка на медицински сестри: в Атина, Солун, Патра, Лариса, Ламия, Янина, Дидимотихо, Ираклио.

Счетоводство: в Солун, Пирея, Патра, Лариса, Ираклио, Кавала, Козани, Халкида, Серес, Месолонги, Превеза.

Електротехника: в Ламия, Халкида, Козани, Кавала, Ираклио, Лариса, Патра, Пирея.

Фирмено управление: в Атина, Пирея, Патра, Лариса, Ираклио, Кавала, Козани, Халкида, Серес.

Припокриващи се учебни дисциплини

Както в университетите, така и в техническите колежи, има катедри, които предлагат припокриващи се дисциплини, така че в крайна сметка човек трудно може да ги различи. Така например:

- Има катедра по лесовъдство, опазване на околната среда и управление на природните ресурси в Тракийския Университет „Демокрит”, катедра по лесовъдство и околна среда в Солунския Университет „Аристотел”, но и катедра по управление на околната среда и природните ресурси в Университета на Западна Гърция.

- Има катедра по политология в Критския Университет, катедра по политология и международни отношения в Пелопонеския Университет, катедра по политология и история в Университета „Пандио”, катедра по политология и публична администрация в Атинския Университет, както и катедра по политология в Солунския Университет „Аристотел”.

- Има катедра по администрация и бизнес в Гръцкия Отворен Университет, катедра по индустриална администрация в Университета в Пирея, както и катедра по управление на фирми за земеделски продукти в Университета на Западна Гърция.

- Също така има висши учебни заведения, които разполагат с катедри „близнаци”, т. е. такива, които предлагат еднакви учебни дисциплини, но в различни градове.

25 катедри на ръба

Категории: висши учебни заведения закриване план Атина министерство на образованието
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus