Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Предпочитам да наричам служителите си колеги

03 Декември 2013 / 19:12:00  Анастасия Балездрова
1003 прочитания

„За мен разразилата се през 2008 финансова криза беше вторият bing bang (голям взрив) в историята на човечеството. Той доказа, че капитализмът във вида, в който го познаваме не е справедлив и не може да доведе до икономическо развитие. Смятам, че следващата революция ще бъде тази на „съвестта и мъдростта” и тя ще доведе до това, което наричам „грижовен капитализъм” („caring capitalism”)”. С тези думи започна представянето си Нидал Есес – един от глобалните лидери, които участваха в годишната среща на организацията Global Thinkers Forum в Атина.

Идеята на Нидал, която той вече прилага успешно в компанията си The Guardian of Eses4 Ventures е икономическото развитие на планетата да се реализира чрез иновативни и креативни идеи. В неговата схема служителите на компаниите са еднакво заинтересувани с техните собственици за това да подобрят работата и доходите, като основната цел е да достигнат до истинската стойност, а не цената на продуктите.

Нидал инвестира в различни сектори, като дава стимул на млади хора на свободна практика и стартъп компании да реализират своите визии. „Единствените две неща, които са ни нужни са креативността и иновациите. Не можем да обвиняваме другите за нещастието си, а да строим сами щастието си”.

„Креативността и иновациите, съчетани с устойчивите технологии са единственият начин да се справим с проблемите в икономиката”, заяви и д-р Ибрахим Абулейш. Той е учредител на инициативата SEKEM – пример за такова развитие. Тя представлява модел за стабилна организация в 21-ви век. Използвайки за свое име транскрипцията на йероглифа, означаващ „слънчева жизненост”, SEKEM става първата организация, която развива методи за биодинамично земеделие в Египет. Тези методи се основават на идеята, че органичното земеделие подобрява агро-биоразнообразието и не води до създаването на ненужни отпадъци. Всички продукти в системата могат да бъдат или продадени, или използвани повторно в отглеждането, създавайки един устойчив процес.

Освен за икономическата си дейност, SEKEM се грижи и за общото развитие на обществото в Египет. За целта в общността са създадени детска градина, начално и средно училище, програмата „Работа и образование” за деца от по-бедни семейства, медицински център, а отскоро и академия за устойчиво развитие „Хелиополис”.

За работата си д-р Ибрахим Абулейш бе отличен от с наградата за позитивна промяна на форума. Неговият бизнес модел, който обединява търговския успех със социалното и културно развитие се изучава в Оксфордския университет.

„Бъдещето не е някъде далеч, то е около нас и очаква младите предприемачи да осъществят идеите си. Предприемачеството не е нещо героично, то се състои в това да осъществим идеята си с последователност, визия и да намерим хората, които ще ни подкрепят в това”, посочи професор Марк Вентреска – организационен и икономически социолог в икономическия факултет (Said Business School) на Оксфордския университет.

Въпреки трудностите, „Гърция трябва да направи всичко възможно да запази своите умове. Съществуват огромни възможности за създаване на стартъп компании в различни сектори”, заяви Панос Папазоглу, управляващ съдружник на компанията Ernst& Young. Той допълни, че голямата възможност за чуждестранните инвеститори в Гърция е висококвалифицираната работна ръка.

В потвърждение на думите му управляващият директор на компанията за мобилни технологии Upstream Марко Веремис каза, че компанията е учредена в Гърция именно заради наличието на добре квалифицирани инженери в тази сфера. На него бе връчена тазгодишната награда за предприемачество  на Global Thinkers Forum.

Бившият посланик на Израел в Атина Рам Авирам се съгласи с твърдението, че в Гърция съществуват много и добре обучени кадри във всички сфери и призова израелските компании да потърсят сътрудници в страната. Той посочи, че голям процент от иновациите в бъдеще ще бъдат насочени към водната индустрия, след като в глобален план водните ресурси намаляват. Според Рам Авирам иновациите трябва да бъдат свързани с оползотворяването на морската вода и обработката й за да бъде превърната в питейна. „Не споделям мнението, че следващият световен военен конфликт ще е свързан с водата. От опита си мога да кажа, че хората по-скоро си сътрудничат, отколкото се карат за нея”, каза той. 

Категории: ИкономикаОбщество иновации креативност устойчиво развитие Global Thinkers Forum
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus