Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Първият стачен протест премина мирно

06 Ноември 2012 / 17:11:14  Анастасия Балездрова
981 прочитания

Спокойно и без сблъсъци премина стачното шествие в Атина. Въпреки пълната липса на какъвто и да е градски транспорт и таксита центърът на гръцката столица бе залят от около 15 000 демонстранти, които протестираха срещу финансовата политика на правителството.

Първи на площад Синтагма пристигнаха членове на синдиката на Комунистическата партия, ПАМЕ. Те застанаха на булеварда пред гръцкия парламент и викаха лозунги срещу правителството, но и срещу основната опозиционна партия СИРИЗА. „Нова демокрация, ПАСОК и Синаспизмос (предшественикът на СИРИЗА – б.а.) подписаха договора от Маастрихт, който е виновен за днешните проблеми на народа”, бе един от главните лозунги.

В протеста участваха също представители на младежката и студентската организация на партията.

След около час комунистите се оттеглиха от площад Амалиас, след което започнаха да пристигат участниците в организираното от големите синдикати ГСЕЕ и АДЕДИ стачно шествие.

В него участваха малобройни групи от служители на министерствата на финансите, образованието и вътрешните работи. Следваха ги представители на леви студентски организации, които пристигнаха на площада с внушителен тропот и червени знамена в ръце. „Опозицията е на улицата, а не в парламента”, викаха те, а когато видяха разположенитте на няколко реда членове на отрядите за борба с масовите безредици започнаха да повтарят ритмично: „Внимание, внимание! Членове на Златна зора в униформи”.

Следващите демонстранти бяха представители на леви организации и извънпарламентарни партии, които протестираха и срещу присъствието на ксенофобската и неонацистка според тях партия Златна зора в парламента.

Между различните групи се отличаваше и тази на анархистите с червено-черни флагове, които днес се ограничиха със скандиране на гръмки лозунги против правителството и неговата политика. Според някои преценки техният брой бе над 1 000 души.

Последни, но най-многобройни бяха поддръжниците на СИРИЗА, които носеха големи плакати с надписи: „Спрете катастрофата” и „Да ги изгоним”. Част от тях скандираха познатите от миналогодишните протести на Негодуващите лозунги: „В една вълшебна нощ, подобно на аржентинската, да видим кой ще успее да се качи пръв в хеликоптера”, „Вземете меморандумите и се махайте от тук” и „Непримирение и непрекъсната стачка”.

Протестното шествие завърши малко след 14:30. Част от демонстрантите останаха на булевард Амалиас пред парламента, където вече звучаха по-съвременни песни от тези в началото на протеста, които зовяха „тружениците да се вдигнат срещу началниците си”.

Протестите се очаква да станат по-интензивни утре, по време на гласуването на икономическите мерки от парламента. От синдикатите на служителите в градския транспорт обявиха, че ще прекъснат стачните действия и ще работят от 15:00 до края на смяната нормално, за да „съдействат на хората, които искат да протестират да стигнат до Синтагма безпрепятствено”.

Категории: Общество протест стачка нови икономически мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus