Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Търговците, занаятчиите и Църквата се обединиха срещу работата в неделя

11 Декември 2012 / 12:12:52  GRReporter
1223 прочитания

Смут и недоволство предизвика в Гърция поредния опит на държавното управление да позволи на търговците да работят в неделните дни. Темата отново дойде на дневен ред след като министерството на икономиката и конкурентоспособността представи законопроект, с който се дава право на търговците в страната да работят седем недели в годината. Новите поправки ще позволят на магазините, супермаркетите, моловете и на малките търговски обекти да са отворени за гражданите две недели преди Коледа, една преди Великден, по една неделя през зимните и летните разпродажби и по една през месеците май и ноември, когато са междинните периоди на промоции.

До тук търговските съюзи и обединения нямат проблем. Причина за поредица от протести и недоволство се оказа предложението на правителството да премахне ограничението за търговските обекти до 250 квадратни метра да са затворени в седмия ден от седмицата. С други думи правителството дава възможност на доброволна база малките търговци, които искат да отварят магазините си в неделя. Целта на държавното управление е да модернизира съществуващия от 1946 правилник за дейност на търговския сектор и да подпомогне увеличаването на оборота и потреблението.

“Тези търговци, които не фалират с данъчната реформа, ще затворят с промените в работата през неделните дни”, заяви пред телевизия Skai председателят на Съюза за гръцките търговци. “Не е възможно малките търговци да издържат и да работят 52 недели в годината”, пояснява той. Коркидис е категоричен, че с ниското потребление в Гърция и по-високите заплати на служителите за съботно-неделните дни, няма да даде очакването повишението на оборота с въвеждането на работните недели.

Коркидис нарича представителите на министерството на икономиката и конкурентоспособността “еничари на кредиторската тройка” и вижда заговор на големите търговски вериги, който планират унищожението на малките търговци. Според него много международни търговски вериги са наели помещения под 250 квадрата и ще могат да се възползват от новата поправка в закона. Ще отнемат клиентелата на малките и средни търговци и ще доведат до банкрут още десетки хиляди малки семейни предприятия.

В още по-драматичен тон е изказването на председателя на Общогръцкия съюз на малките търговци и занаятчиите Димитрис Асимакопулос, който казва иронично: «Най-накрая дойде предложение от правителството, което ще даде възможност на 1,3 милиона безработни потребители, на 100 хилядите фалирали малки и средни бизнесмени и на гражданите с непълна заетост, които трябва да понесат тежестта на новата данъчна промяна, да започнат да обикалят пазара, за да си правят shopping therapy».

По въпроса дали трябва да се работи през неделните дни се изказа дори Архиепископ Йероним. Според него е грях и богохулство денят, в който християните почитат бог да се превръща в делничен ден за търговците.

Историята започна да придобива почти комичен характер след като от министерството дадоха пояснение, че работните часове в неделя ще са от 10 сутринта до 16 часа, за да може гражданите да не пропускат сутрешната и следобедната литургия на гръцката църква.

Журналистът и активист за човешките права Григорис Валианатос реши да продължи темата с шеговит тон. От своя профил във фейсбук той предложи, че щом неделя е ден на бога (неделя е “Κυριακή” и идва от названието за бог “Κύριο”), то може би трябва да се смени името на седмия ден от седмицата. Може да се последва примера от английски – Sunday или Слънчев ден, вместо неделя. Така търговците, които искат да работят в неделя и гражданите, които искат да пазаруват в същия ден, може да бъдат освободени от чувството за богохулство.

Категории: ИкономикаПазари търговски обекти ограничения неделя Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus