Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Униформените искат среща с Тройката

30 Август 2012 / 18:08:35  GRReporter
1088 прочитания

Полицаи, пожарникари и бреговата охрана в Гърция искат среща с ръководителите на надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Те се възпротивиха на новото съкращение на средствата към техните служби, както и на окастрянията на заплатите предвидени в новия пакет мерки за фискална консолидация. Според икономическия план униформените в Гърция ще понесат 6% съкращения на възнагражденията си за следващите две години.

“Съкращенията в бюджетите на службите за гражданска защита вече са твърде много и възпрепятстват доброто изпълнение на нашата работа. От много време ние работим главно с алтруизъм. Не може да понесем и нови намаления”, заяви на пресконференция за проблемите на униформените Христос Фотопулос, председател на Общогръцката федерация на полицейските служители. Фотопулос казва, че синдикатът няма да приеме новите съкращения, особено щом не са обсъдени с ресорното министерство. "Не може да научаваме от телевизията, че отново ще ни намаляват заплатите".

Правителството разглежда вариант, в който да бъдат намалени с по-голям процент възнагражденията на административния персонал в службите за гражданска защита от тези заети с активна дейност. Фотопулос подчерта, че не може униформените служители да се делят на дейни и административни. Синдикалистът поясни, че много от хората, които работят “зад бюро” са бивши служители, които са били в първите редици в дейностите свързани със защита на гражданите и са получили травми по време на активно изпълнение на служебния дълг.

Ръководителят на синдикалната организация на противопожарните сили Йоанис Стамулис заяви, че държавата дължи на униформените служители хиляди неплатени човекочасове работа натрупани в последните две години. В същото време един от първите съвети на надзорната тройка бе да се преустанови извънредната работа в държавния сектор, защото тя товари бюджета със стотици милиони евро всяка година. “Ние сме на първа линия в едни от най-тежките възможни условия”, настоя Стамулис. “Пожарникарят работи по 14 или 16 часа и никой министър не се интересува от това”. В съгласие с колегата си Христос Фотопулос добави, че ако политиците искат наистина да докажат, че уважават професията на униформените служители трябва да гласуват против новото окастряне на заплатите.

След пресконферецията синдикалните представители на полицията, противопожарната служба и бреговата охрана настоя на среща с министъра на финансите Янис Стурнарас. Той не го прие в същия ден, но бяха дадени обещания, че ще може да приеме униформените синдикалисти до няколко дни. Междувременно служителите свързани със службата за защита на гражданите (без военните) обявиха, че ще направят протестен митинг на площад Синтагма в петък по обед. Полицаите заявиха, че няма да предприемат активни стачни действия и да оставят престъпността в Гърция да процъфти, но ще се борят с всички законни начини да защитят правата си. В същото време правителствени източници заявяват, че в процес на фискална консолидация и реформи новите условия ще бъдат наложени на всички сектори.  

Междувременно премиерът Андонис Самарас заяви, че идващият пакет мерки със съкращения ще е последният за гръцката икономика. На събрание на Нова Демокрация за избор на нов главен секретар на партията, той заяви, че вече страната започва да променя климата в положителна посока и бавно и полека възвръща доверието на своите партньори в Европа. Това е крачка в положителна посока, но трябва много работа и жертви преди страната да се установи на стабилни основи. “Приключваме с пакета за съкращения от 11,5 милиарда евро. Това е наше задължение. Много от тези съкращения са трудни, тежки и болезнени, но са неизбежни. Без тях страната ще се върне в изходната позиция на пълна липса на доверие и ще се наложи да излезе от еврото. Ситуация, която ще е несравнимо по-трудна от приемането на съкращения и ще бъде катастрофална за цялата страна”.

Самарас призна, че ново свиване на пенсиите и заплатите е много трудно, но без него не може да се осигурят нужните средства, за да запази страната в рамките на еврозоната. Той призова към разбиране гражданите, които отново ще видят възнагражденията си намалени в името на европейското бъдеще на страната. “Основната част от следващия транш ще отиде за вътрешните нужди на страната”, заяви той. Поясни, че с голяма част от него ще бъде извършено рефинансирането на банките и ще се изплатят задълженията на държавата към частния сектор, за да може да се задвижи вътрешната икономика.

Категории: Икономика униформени съкращения Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus