Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Великден отмина – как да прочистим организма си?

22 Април 2012 / 13:04:40  GRReporter
3621 прочитания

Освен приятните спомени Великденските празници ни оставиха и още някои „подаръчета”, намиращи се главно в областта на корема и ханша, които ясно се открояват на екрана на електронния ни кантар. Все пак ние можем да се отървем от тях и да прочистим организма си с подходящ режим на хранене.

Обзалагаме се, че не са малко онези, които през тези дни са хапвали агнешко дори на закуска. Но докато ние сме се наслаждавали на вкусотиите, отрупали трапезата, нашият организъм е работел извънредно, за да се справи с токсините, с които сме го бомбардирали.

Особено онези, които са спазвали стриктно Великденските пости, а после три дни са яли предимно месо и всякакви мазнини, със сигурност имат стомашни и храносмилателни проблеми, предизвикани от нарушаването на равновесието и потока от токсини, приети от организма.

И понеже на този етап организмът се затруднява да изхвърли огромното количество токсини, добре би било да оставите за малко вилицата, готова да набучи поредното парче агнешко, и да си наложите хранителен режим, който ще ви обнови отвътре и отвън.

Не забравяйте, че при една добра детоксикация не само ще се освободите от токсините и ще се спасите от множество болести, но едновременно с това клетките ще се обновят с нежното темпо, метаболизмът ще се балансира, стомахът ще се успокои и кантарът отново ще стане малко по-любезен с вас.

Започнете с натурални сокове


И когато казваме натурални сокове, нямаме предвид готовите, които се предлагат в търговската мрежа, а фрешовете, които въпреки че не запазват фибрите на целите плодове и са по-богати на захар и калории от плодовете, все пак не престават да са богати на витамини и антиоксиданти.

Особено сега антиоксидантите са много необходими, за да се преборят със свободните радикали, които след обилното ядене през празниците, „правят парти”.

«Прочистете се» с вода

Може би едно от най-необходимите средства за детоксикация, водата, е нужна както за хидратирането на организма, така и за прочистването му от токсините, за по-доброто функциониране на органите. Освен че помага за преодоляване на проблемите със стомаха, водата ни помага да се заситим по-лесно, без калории. Още по-добро решение за детоксикация е хладката вода с резенче и няколко капки лимон.  

Тази напитка, особено ако се пие всяка сутрин, помага за освобождаването от токсините, активира дейността на жлъчния мехур и черния дроб, и ни подмладява. Внимавайте само с лимона, ако имате ниско кръвно налягане, защото както е известно лимонът има свойството да понижава кръвното.

Яжте много плодове и зеленчуци


С високото си съдържание на вода повечето плодове и зеленчуци представляват алфата и омегата на детоксикацията. Богати на фибри, те ще успеят да успокоят храносмилателната система, която се намира в…извънредно положение след великденските пиршества, а витамините и антиоксидантите, съдържащи се в тях, представляват важни оръжия в борбата с токсините.

И така, увеличете салатите, и опитайте да хапвате плодове за десерт, като избягвате сладкишите. Освен всичко останало калориите в плодовете и зеленчуците са много малко, което помага да се избавим от излишните килограми, натрупали се в коремната област.

Опитайте малко сок от…чесън


Ако сте привърженици на алтернативната медицина, следващата рецепта ще ви допадне много. Според специалиста д-р Харис Асерос, занимаващ се с алтернативна медицина, има начини, които могат да ни помогнат да се изчистим вътрешно от токсините и мъртвите клетки, и сокът от чесън е един от тях.

Той може също така да спомогне за отделянето на излишния холестерол от организма, като намалява по този начин опасността от инсулт и инфаркт. Алицинът, бета каротинът, желязото, калцият и витамин C, съдържащи се в чесъна са необходими съставки през този период, и ако не разполагате със сок от чесън (който се приготвя с малко чесън, грейпфрут и малко мед), просто го добавете в салата си. Внимавайте само да не прекалите, ако имате ниско кръвно, тъй като чесънът може да го понижи още повече.

Добавете малко оцет в храната си


Една супена лъжица оцет в яденето ви или в салата ви може да успокои значителното увеличаване на кръвната захар, предизвикано от консумирането на храна, богата на въглехидрати. Това ни помага да не огладняваме бързо, тъй като бързото увеличаване на кръвната захар предизвиква впоследствие и бърз спад, който води до остро чувство на глад след кратък интервал от време.

Категории: Великден детоксикация прочистване отслабване фибри микроелементи витамини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus