Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Документи за самоличност по интернет само с електронен подпис

14 Януари 2016 / 09:01:18  GRReporter
715 прочитания

Ограничен брой българи, живеещи в чужбина, ще могат да се възползват от възможността за подаване по интернет на заявления за нови лични документи. Освен това, противно на логиката, онлайн услугата ще им струва по-скъпо, отколкото ваденето на документи на гише, пише в. "Сега" в днешния си брой.

Таксата при подаване на заявления по интернет ще е 20 евро. За сравнение - за подаване на документи на място в България издаването на лична карта струва 18 лв. за хора между 18 и 58 години и 13 лв. за младежи. Безсрочната лична карта, която се издава след 58 г., е 11 лв.. За хората с увреждания сумата е 3 лв. Шофьорската книжка – 25 лв. за хората до 58 години, 11 лв. за тези между 58 и 70 г. Международният паспорт от 18 до 58 г. излиза 40 лв., а дипломатическият – 45 лв. Към всички суми се прибавят и поне 3 лв. банкова такса на документ.

В последния работен ден на 2015 г. правителството прие наредба, даваща възможност на българите зад граница да подновяват личните си документи по интернет, но само ако притежават електронен подпис и отговарят на още няколко условия.

Заради ограниченията българите зад граница са силно скептични, че онлайн системата изобщо ще проработи, отбелязва "Сега". Според временните обществени съвети на българите в чужбина предлаганите услуги ще бъдат недостъпни за по-голямата част от хората. В становище до правителството, президентството и парламента те обявиха, че недостатъците на предложените услуги ги обезсмислят, а "в определено отношение ги правят дори контрапродуктивни за 1.5 млн. български граждани по света".

Според анализа им десетки хиляди българи няма да могат да се възползват от електронните услуги – например тези, които трябва да си вадят паспорт за пръв път, или тези, чиито документи са изтекли, или които не притежават електронен подпис. По оценка на временните съвети е-подпис имат не повече от 0.1% от българите в чужбина. Условието поръчаният онлайн документ да се взима от консулско представителство, вместо да бъде доставян по куриер, пък ще затрудни много хора, които живеят в отдалечени градове.

За внедряването на е-услугите са направените разходи от 700 хил. лв., които според временните съвети ще се окажат неоправдани, а единственото им "постижение" ще е да се улеснят чиновниците в консулствата.

Източник: dnevnik.bg

Категории: ОбществоБългари в Гърция издаване на лични документи онлайн електронен подпис такси
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus