Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Криза, безработица и предсрочни избори очакват читателите на GRReporter през 2016

06 Януари 2016 / 16:01:06  GRReporter
703 прочитания

Посрещнахме новата 2016 година и, съвсем естествено, сме изпълнени с нови очаквания, надежди, опасения и страхове. Във връзка с това, ние ви попитахме: „Какво очаквате от 2016?” Както винаги, резултатите на трите ни езикови страница са много интересни и показателни. Тъй като искахме да съставим по-пълна картина за нагласите на нашите читатели, анкетата даваше възможност за повече от един избор.

За съжаление, най-популярният отговор и на трите езикови страници изразява голям песимизъм и опасения: задълбочаване на икономическата криза и увеличаване на безработицата . 22% от читателите на българската страница на GRReporter са дали своя вот за този отговор. Читателите на англоезичната ни страница са дори още по-песимистични, защо 26% от тях очакват по-сериозни криза и безработица. Най-високо ниво на песимизъм присъства у читателите от гръкоезичната ни страница. Процентът на гласувалите в анкетата читатели, които има очакване за лоша година в областта на заетостта и икономиката, достига цели 27%.

Втори по популярност отговор, макар и не толкова песимистичен като първия, все пак е не по-малко тревожен. 16% от гласувалите в анкетата читатели на българската ни страница не очакват никаква промяна, която в края на 2016 да е разрешила част от дилемите, пред които са изправени в момента. Отново читателите от гръкоезичната страница на GRReporter са по-песимистични и гласовете за този отговор достигат 20%.  За разлика от гръцките и български читатели, англоезичната ни аудитория е доста по-чувствителна към бежанският проблем. Той се явява като втори по популярност в анкетата с 15% от читателския вот.

На трето място нашите читатели очакват нова политическа криза и предсрочни парламентарни избори. Падането на кабинета на СИРИЗА и Независимите гърци се очаква от 16% от българските ни читатели, 18% от гръцките и от 13% от англоезичните ни читатели.

Четвъртото място е различно за всяка от трите групи читатели. 14% от българските ни читатели очакват още повече гръцки фирми да се изнесат в България и другите съседни страни. 13% от читателите на англоезичната страница на сайта пък не очакват никаква промяна през 2016. За гръкоезичните ни читатели четвъртото място е отредено за задълбочаването на кризата с бежанците: 14%.

На петото място, с 10%, нашите български читатели поставят падането на кабинета на СИРИЗА и техните коалиционни партньори, с последващи предсрочни избори. Същият процент от англоезичната ни аудитория отдава на очакването повече гръцки фирми да се изнесат в България и другите съседни страни. Явно Бербатов е успял да развълнува най-много гръцките ни читатели, защото на това място те поставят надеждата си българският футболист и неговият отбор ПАОК да ги зарадват с красив футбол.

Шестото по популярност очакване за 2016 за българската ни аудитория се пада на новата работа и очакване за по-добър живот с по-високите доходи от нея. 9% от читателите ни се надяват това да се случи през тази година. Очакванията за красив футбол от Бербатов и ПАОК са окупирали вниманието на 10% от англоезичните ни читатели. 7% от гръцките ни читатели очакват повече гръцки фирми да се изнесат в България и другите съседни страни.

Предпоследното седмо място в очакванията на читателите на българската ни страница, със 7%, се пада на Бербатов и ПАОК. Не можем да пропуснем факта, че това са най-ниските очаквания към именития български футболист и то от страна на неговите сънародници. Английските ни читатели имат ниски очаквания към намирането на нова и по-доходна работа, която да им донесе по-добър живот. Едва 6% от тях имат подобни надежди. Още по-ниски са надеждите, свързани с намиране на нова работа на гръцките ни читатели. Само 2% от тях са на мнение, че през новата година им предстои такава положителна промяна.

Напредъкът в областта на медицината и обещанието за по-дълъг и качествен живот заемат последното място в нашата анкета, съответно с 5% за българската страница, 5% за англоезичната, и 0% за гръцката. Дълъг живот искат да имат щастливите хора. Виждаме, че нашите читатели са изпълнени с песимизъм, съмнения и опасения към предстоящата година.

Надеждите и пожеланията на нашия екип са тези опасения и страхове да намерят своето разрешение и годината да е много по-добра от очакваното! Но за да бъде такава, всеки от нас трябва да положи лични усилия, а не, както е по стар балкански обичай, да чакаме да дойде някой друг и да ни разреши проблемите.

На фона на този песимизъм, най-новата ни анкета е свързана с една хубава новина, а именно кампания в интернет с искане тазгодишната Нобелова награда за мир да бъде присъдена на гърците, които помагат на бежанците. Какво е вашето мнение по въпроса: Заслужават ли жителите на гръцките острови да получат Нобеловата награда за мир?

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus